20200107_170359 (2).jpg

SunWind, Helsingin Tuomiokirkko, Teresa Mar (AT), Senaatintori.

Tammikuun alussa on vuodesta 2009 lähtien joka vuosi järjestetty Lux Helsinki -valotaidetapahtuma, ja vihdoin minäkin sain aikaiseksi lähteä tutustumaan tapahtuman valoteoksiin, jotka ovat nähtävissä vain viiden päivän ajan. Onneksi kummipoikani Mikael on lomamatkalla Suomessa Stephanien ja heidän ystäväpariskunnan kanssa ja onneksi he olivat juuri palanneet Taivalkoskelta Helsinkiin. Niinpä sitten päätettiin lähteä eilen yhdessä kiertämään reittiä, jonka varrella oli yhdeksän valotaideteosta. Reitti alkoi Senaatintorilta, jossa Tuomiokirkko oli valaistu. Siellä tapasimme nuorten kanssa tihkusateisessa säässä. Onneksi sade ei ollut jatkuvaa, vaan välillä oli taukoja. Senaatintorilla oli paljon väkeä, kun teokset viideltä valaistiin. Reitti oli tarkoitettu kuljettavaksi numerojärjestyksessä, joten kansa vaelsi samaan suuntaan.

 

20200107_182614_005.jpg

Large Fire Tornado, Ivo Schoofs (NL), Kaisaniemen kenttä.

Reitti kulki osittain päällystämättömillä teillä ja kentillä. Kaisaniemen ja Tokoinrannan kentillä oli runsaasti vesilammikoita, joita piti yrittää väistellä pimeässä. Kuljimme reitin Senaatintorilta Helsingin kaupunginteatterille, minkä jälkeen poikettiin Hakaniemen ympyrätaloon Ravintola Memphisiin kahville ja lämmittelemään. Sieltä nuoret jatkoivat metrolla illalliselle Helsingin keskustaan, minä lähdin metrolla toiseen suuntaan, Itäkeskukseen, jonne olin jättänyt autoni.

 

20200107_183513.jpg

Peilipöllö, Jere Suontausta (FI), Kaisaniemenranta.

Vaikka lämpötila oli eilen illalla viitisen astetta, tihkusade ja tuuli saivat ilman tuntumaan kylmältä, erityisesti Sveitsistä ensimmäistä kertaa Suomeen tulleet Mikaelin ja Stephanien ystävät olivat kylmissään, vaikka muuten olivatkin viihtyneet Suomessa hyvin. Heidän ensimmäinen Suomen vierailunsa ei kuulemma jää viimeiseksi. Mikael on tehnyt paljon Suomi-markkinointia Sveitsissä. Hän kertoi, että tähän mennessä hän on tuonut tänne ehkä jopa seitsemänkymmentä kaveriaan lomalle eri vuodenaikoina ja monet näistä kavereista ovat tulleet uudelleenkin.

 

20200107_184301_001.jpg

Magic Mirror, Meri Ekola (FI), Tokoinrannan venelaituri.