P1240780.JPG

 

Jokelanseudun harrastajateatteri esittää joka kesä Mäntsälän Jokelanseudun kylässä Jokisen ladossa kirjailija Kirsti Mannisen kirjoittaman kesäteatteriesityksen. Mekin olemme käyneet useina vuosina katsomassa tämän teatteriesityksen. Eilen lauantaina oli kesän viimeinen esitys, ja perinteisesti viimeisen näytelmän esityksen jälkeen ladossa oli tanssit, me kuitenkin lähdimme kotiin esityksen päätyttyä.

Kirsti Manninen kertoi ennen näytelmän alkua, että helmikuun alussa hän ja Jokelanseudun harrastajateatterin jäsenet kokoontuivat ja kartoittivat, ketkä teatterin väestä olisivat tulevana kesänä esiintymässä. Naisia oli kuusi aikuista ja muutama nuori, miehiä yksi aikuinen sekä yksi poika. Tälle joukolle Kirsti Manninen kirjoitti näytelmän Arvon sisaret. Näyttelijäoukko odotti jännittyneenä, mitä "Kirstin kynästä tällä kertaa putkahtaa ulos" ja maaliskuun viimeisenä päivänä näytelmä oli valmis ja joukko kokoontui yhteen aloittamaan Arvon sisaret -näytelmän harjoitukset. Näytelmän on jo usean vuoden ajan ohjannut Kirsi Jokela.

Elokuussa 1879 everstinna Hedda Forsströmin kuoltua perikunta, johon kuuluu kuusi sisarusta, kokoontuu perunkirjoitusta varten Porvooseen vanhempiensa vanhaan kaupunkitaloon. Sisarusten isä eversti Alexander Forsström on kuollut toukokuussa punssiin ja halvaukseen ja äiti everstinna juhannuksena "särkyneeseen sydämeen", todellisuudessa äiti on ilmeisesti tehnyt itsemurhan tajuttuaan everstin jälkeenjääneistä papereista, että häntä on petetty koko avioliiton ajan. Everstin testamentti tulee yllätyksenä kaikille sisaruksille ja myös yhdelle tilaisuudessa mukana olevalle sisarenmiehelle, ja sen myötä sisaruksille ja heidän lapsilleen tarjoutuu aivan uusia mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Arvon sisaret -näytelmä kertoi kiinnostavasti erityisesti naisten ja lasten elämästä 1800-luvun lopulla. Siinä kuvattiin hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevien eri-ikäisten sisarusten nykyistä elämää ja sitä, millaisia usein vaikeitakin elämänvaiheita sisarukset olivat kokeneet. Näytelmän lopuksi kerrottiin myös jokaisen sisaren positiivisista tulevaisuuden suunnitelmista, mikä jätti esityksen päättyessä hyvän mielen. Kirsti Mannisen historiantuntemus ja tarinankerrontataito pääsevät hyvin oikeuksiinsa näissä Latoteatterin esityksissä.