Pihabongaus järjestettiin tammikuun viimeisenä viikonloppuna tänä vuonna jo kahdeksannentoista kerran. Tapahtuman suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, ja sen tarkoituksena on, että ihmiset tarkkailevat lintulaudan ja kotipihan lintuja tunnin ajan ja raportoivat havaintonsa Birdlife Suomelle. Kyseessä ei ole kilpailu, vaan sillä kerätään tärkeää tietoaa Suomen talvisen linnuston tilanteesta. Viime vuonna  tapahtumaan osallistui yli 25 000 ihmistä.

Minä istuin keittiön ikkunan ääressä lauantaina puolenpäivän jälkeen tunnin ajan ja suoritin oman osuuteni Pihabongauksesta. Tuon tunnin aikana näin seitsemän eri lintulajia, talitiaisen, sinitilaisen, kuusitiaisen, töyhtötiaisen, punatulkun, käpytikan ja mustarastaan. Joitakin lintuja näkyi vain yksi, joitakin useampia. Lisäksi yksi orava kävi ruokailemassa. Ja yksi kissakin näyttäytyi ruokintapaikalla, se ei kuitenkaan ollut toivottu kävijä eikä sitä mainittu raportissa. Raportissa ilmoitettiin, montako yksilöä kutakin lajia oli enimmillään näkyvissä samaan aikaan.

Viikonloppuna katsoimme televisiosta taitoluistelun em-kisoja, jotka järjestettiin Espoon Metro Areenalla. Jäätanssissa Suomen pari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luisteli upeasti ja sijoittui pronssille, 15-vuotias taitava ja lahjakas Janna Jyrkinen sijoittui ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan naisten sarjassa seitsemänneksi ja miesten sarjassa kisojen seniori Valtter Virtanen luisteli myös hienosti. Kisojen tunnelma oli erityisen viihdyttävä ja oli kiva katsoa, kun suomalaiset onnistuivat kotikisoissa.

Olen aloittanut kuntosaliharjoittelun koronapandemian mittaisen pitkähkön tauon jälkeen. Kaksi kertaa olen nyt ollut henkilökohtaisen ohjaajan opastamana kuntosalilla ja tästä jatkan sitten saamani kuntosaliohjelman kanssa itsekseni, ainakin aluksi kerran viikossa. Kuntopyörää olen myös jonkin verran polkenut kotona. Aika rauhallisesti olen kuitenkin aloittanut tämän kuntoilun.

Nyt on ollut mainio madevuosi, ja olenkin tänä vuonna tehnyt jo kolme  kertaa madekeittoa vaihdellen sekä kirkkaaseen että kermaiseen liemeen. Joka kerta on ostettu mätimade, joten mätiäkin on saatu ja syöty blinien kanssa ja vielä sitä on pakastimessakin. Viimeksi ostettu made oli tosi pullea ja siinä olikin mätiä yli 500 grammaa, mikä on tosi paljon, kun yleensä jo 300 gramman mätimääräkin on ihan hyvä. Mädin käsittelykin on helppoa, kun tietää, mitä sille pitää tehdä ennen sen pakastamista. Mateen mäti on erikseen ostettuna aika arvokasta, mutta kun sen ostaa mateen vatsassa, se on saman hintaista kuin madekin.