Tiistaina oli vanhan kirkon opaskurssin toinen kurssi-ilta, joka aloitettiin vanhassa kirkossa. Samaan aikaan kun tulin kirkolle, sinne ajoi myös MTV3:n auto. Ohjaajamme kertoi, että MTV3:n sen päivän Viiden jälkeen  -ohjelman yhtenä aiheena oli tulevan kesän tiekirkot, joihin myös Sipoon vanha kirkko kuuluu, ja kirkolta lähetettiin suorana kirkon kahden pitkäaikaisen oppaan haastattelu. Toivottavasti ohjelma innostaa matkailijoita ja myös paikallisia kesän aikana pistäytymään Sipoon vanhassa kirkossa, joka on monella tavalla ainutlaatuinen.

 

Telkk%C3%A4%20ja%20isokoskelo%20-kirja.j

Kimmon kirjasta Telkkä ja isokoskelo - Rantapihan kutsutut vieraat on otettu uudistettu painos, jossa on myös uusia kuvia, ja Kimmo toi tämän kirjan meille mukanaan.

Pari päivää sitten soitin Kimmolle ja sovimme, että hän tulee helatorstaina Kimin kanssa tarkastaman telkänpöntöt.Torstaina aamupäivällä haravoin pihalla ja tarkkailin pönttöjä, mutta yhtään telkkää en nähnyt. Iltapäivällä olin ulkona ennen Kimmon ja Kimin tuloa, ja silloin yhdestä pöntöstä lähti telkkä lentämään Hangelbyträsketin suuntaan. Kun Kimmo ja Kimi tulivat, alettiin pönttöjen tarkistus tästä pöntöstä, jossa oli untuvilla peitettynä kahdeksan munaa. Kun Kimmo avasi seuraavan pöntön kannen, siellä oli haudonta käynnissä, telkkä oli pöntössä ja jatkoi kaikessa rauhassa haudontaa. Kolmas pönttö oli talven aikana mennyt melko tavalla vinoon, ja kun Kimmo korjasi sen asentoa, telkkäemo lähti pöntöstä ja lensi pihalampeen. Tässä pöntössä oli kymmenen munaa.

Keittiön ikkunan puolella on kaksi pönttöä, joista toisessa oli merkkejä siitä, että siellä oli käyty, mutta siellä ei ollut munia eikä jälkiä pesimisestä, ja toisessa pöntössä oli yksi muna, joten luultavasti siinä on pesintä vasta alkanut. Lammen rannan pöntössä pesi talitiainen. Metsäpöntön ulkopuolella oli isot untuvakasat maassa ja untuvia oli myös lähipuiden oksilla ja rungoilla, joten jo etukäteen arvattiin, että siinä oli ollut telkkä pesimässä, mutta näätä oli käynyt ryöstämässä munat. Onneksi ei ollut jälkiä siitä, että telkkä olisi joutunut näädän uhriksi. Samoin kävi myös viime vuonna tämän pöntön pesinnässä.

Pönttötarkastuksen jälkeen juotiin kahvit ja olohuoneen ikkunasta näin, kun yhdestä pöntöstä lähti telkkä järven suuntaan ruokailemaan ja noin neljänkymmenen minuutin kuluttua se palasi takaisin. Nyt sitten toivotaan, että pesinnät onnistuvat ja tietysti myös, että nähtäisiin poikasten lähtö pöntöistä.