Mikael ja Joanie ovat tulleet Suomeen joulun viettoon ja tapasimme heidät eilen Porvoossa, jossa olin päivän Rianan ja Corinnen seurana. Kävimme lounaalla Ravintola Seireenissä. Siellä oli tarjolla muun muassa maukasta kermaista lohikeittoa.

Tänään aamupäivällä Söderkullan ruokakaupoissa oli melko rauhallista eikä kassoillakaan ollut juurikaan jonoa. Hain kauppareissulla Söderkullan kirjastosta Miekkailija-elokuvan, joka on tämän vuoden maaliskuussa ensi-iltansa saanut suomalais-virolais-saksalainen Klaus Härön ohjaama ja Anna Heinämaan käsikirjoittama tarina virolaisesta miekkailuopettaja Endel Nelisistä. Katsoimme elokuvan illalla. Sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun alkuun virolaisessa Haapsalun kaupungissa. Virolainen Endel Nelis pakenee menneisyyttään ja Neuvostoliiton salaista poliisia ja alkaa opettaa miekkailua haapsalulaisessa koulussa. Elokuvan pääosissa näyttelevät virolaiset Märt Avandi ja Ursula Ratasepp.

Miekkailija on ehdolla Golden Globe -palkinnon saajaksi parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa. Golden Globe -palkinnot jaetaan Los Angelesissa 10.1.2016. Elokuva on myös päässyt niin sanotulle shortlistalle, jolla on yhdeksän elokuvaa ja joista viisi valitaan virallisiksi parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkaiksi 14.1.2016. Tähän kategoriaan ilmoitettiin alun perin 80 vieraskielistä elokuvaa.

Miekkailija on kiinnostava neuvostoaikaa kuvaava elokuva, jännittävä, tunteita herättävä ja koskettava. Miekkailun opettajaa esittävä Märt Avandi on erinomainen osassaan. Jotkut lapsinäyttelijät, erityisesti Jaania ja Kadria esittävät, ovat myös erittäin vakuuttavia. Toivottavasti elokuva palkitaan tulevissa Amerikan palkintogaaloissa, sillä se on palkinnon ansainnut, vaikka emme ole vertailua sen kanssa kilpaileviin elokuviin tehneetkään.