Sibeliuksen pöydässä.jpg

Tänään aamulla tuli uusintana eilisaamuinen Studio 55 -ohjelma, jossa Lauri Karhuvaaran vieraina olivat tietokirjailijat Risto ja Ritva Lehmusoksa. Sibeliuksen perikunnan kollegio oli pyytänyt heitä kirjoittamaan samanlaisen ruoka-aiheisen kirjan, kuin mitä he ovat kirjoittaneet Mannerheimista ja Urho Kekkosesta. Heidän uusin kirjansa Jean Sibeliuksen pöydässä ei ole keittokirja vaan kulttuurihistoriallinen ruokakirja, Jean Sibeliuksen elämäkerta gastronomian näkökulmasta. Kirjassa on kuitenkin runsaasti ruokaohjeita. Ne liittyvät aina tiettyyn paikkaan Sibeliuksen elämän vaiheissa.

Jean Sibeliuksen pöydässä -kirjassa kuvatut ruoat on valmistettu aidossa ympäristössä. Muun muassa Ravintola Kämpin ruoat valmisti apulaiskeittiöpäällikkö Tapio Kyllönen Kämpissa. Kämpissä valmistettiin myös Amerikan ruoat ja monia kansainvälisiä ruokia, joiden ohjeet ja kuvat ovat kirjassa. Ainolan ruoat valmisti Järvenpäässä olevan Keudan ammattiopiston lehtori, keittiömestari Arto Oinonen. Ainolan ruoat on kuvattu Ainolan astioissa.

Ainolan ruoat on valmistettu keittokirjoista, joita Aino Sibelius on käyttänyt aterioiden suunnittelussa ja Ainolan keittäjä Helmi ”Hellu” Vainikainen ruokalajien valmistuksessa. Helmi Vainikainen palveli Sibeliuksen perheessä kuusikymmentä vuotta. Sibeliuksen mieliruokia ravintoloissa olivat osterit ja hummerit, kotona Ainolassa suurinta herkkua olivat lintupaistit. Sibelius piti salaateista ja hänen panoksensa ruoanvalmistuksessa oli salaatinkastike, jonka hän valmisti aina itse.

Jean Sibelius oli nuoresta pitäen kiinnostunut metsästyksestä ja kalastuksesta ja jo 16-vuotiaana hän metsästi lintuja perheen ruokapöytään. Ainolan kasvitarhassa Aino Sibelius viljeli vihanneksia, jotka olivat tärkeä lisä perheen aterioihin. Kirjassa on näin pääsiäisen aikaan ajankohtainen lampaanviulun ohje, jonka yhteydessä kerrotaan, että Sibelius sai rahapulassa jostain säveltämästään pikkukappaleesta palkkioksi lampaanviulun ja että hän möi pianoimpromptut mätikilosta. Aino Sibeliuksen äiti oli venäläinen ja kirjassa on venäläisten ruokien ohjeita; venäläinen hääpiirakka, blinit, borssi Pietarin tapaan ja venäläinen alkupalapöytä. Mukana on myös muun muassa läskisoosin, silakkalaatikon, makaronilaatikon ja mustikkapiirakan ohjeet.

Ostimme alkuvuodesta Jean Sibeliuksen pöydässä -kirjan ja olen juuri aloitellut sen lukemista. Kirja vaikuttaa tosi mielenkiinoiselta, vaikka Sibeliuksen elämäkertoja onkin tullut luetuksi. Tämä kirja on kuitenkin niistä aikaisemmista poikkeava ja siksi kiinnostava.