Aamulla laiva saapui Turkkiin, Izmirin kaupunkiin, joka on kolmanneksi suurin Turkin kaupungeista 16 miljoonan asukkaan Istanbulin ja Turkin pääkaupungin Ankaran jälkeen. Izmirissä on vajaat kolme miljoonaa asukasta. Meillä oli päivän ohjelmassa koko päivän bussiretki Efesokseen. Kuljettajan lisäksi meillä oli mukana Henry-niminen opas, joka nimestään huolimatta oli aito turkkilainen mies ja joka kertoili meille innokkaasti Turkista, sen historiasta ja nykypäivästä.

Ensin bussinkuljettajamme ajoi meidät korkealle kukkulalle noin seitsemän kilometrin päähän Efesoksesta, jossa sijaitsee kappeliksi muutettu kivitalo. Sitä pidetään saksalaisen nunnan Katharina Emmerichin näkemien näkyjen perusteella Neitsyt Marian viimeisenä asuinpaikkana. Nykyään siellä vierailee suuri määrä turisteja ja pyhiinvaeltajia. Jonkin aikaa jouduimme jonottamaan, ennen kuin pääsimme sisälle kappeliin, jonka läpi kuljettiin jonossa. Kappelin lähellä olevan bussien ja taksien pysäkintipaikan läheisyydessä on useita turkkilaista turistitavaraa myyviä pieniä myymälöitä. Kamelinkin paikalla sai kuvata euron hintaan.

Efesos oli antiikin aikana merkittävä kreikkalainen kaupunki, joka sijaitsi muinaisessa Joonian maakunnassa, nykyisen Turkin länsirannikolla. Sen seudulla on ollut asutusta ainakin jo 900-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Vuonna 500 eaa. Efesokseen rakennettiin Artemiin temppeli. Kaupunki on kuulunut Lyydian, Persian, Aleksanteri Suuren ja Pergamonin valtakuntaan. Vuonna 133 eaa. se liitettiin Rooman valtakuntaan. Rooman valtakaudella Efesokseen rakennettiin temppeleitä, kylpylöitä, kirjasto ja teatteri ja se nousi suureen kukoistukseen. Kun Efesoksen satama liettyi umpeen, kaupunki siirrettiin toiseen paikkaan vuoden 500 aikoihin.

1800-luvulla aloitettiin Efesoksen arkeologiset kaivaukset ja nykyisellään alue on huikean komea nähtävyys. Erityisen hieno oli Celsuksen kirjaston julkisivu mutta myös teatteri, johon mahtui 25 000 henkeä sekä marmoripäällysteinen katu tekivät suuren vaikutuksen. Oli kiinnostavaa tutustua myös antiikin ajan wc:hen ja moneen muuhun antiikin ajan kohteeseen. Tutustuimme alueeseen kahden tunnin ajan oppaamme johdolla paahtavassa auringonpaisteessa, mutta niin kiinnostava kohde oli, ettei kuumuus paljon häirinnyt.

Efesoksesta ajoimme läheiselle maatilalle, jossa tilan isäntäväki tarjoili meille herkullisen turkkilaisen lounaan, Sen jälkeen palasimme laivalle. Pakkasimme matkalaukut valmiiksi, koska ne piti jo illalla siirtää hytin ulkopuolelle odottamaan siirtoa jonnekin, mistä ne laivan saavuttua satamaan siirrettäisiin maihin. Söimme matkan viimeisen yhteisen laivaillallisen ja kävimme katsomassa illan shown, jossa vatsastapuhuja viihdytti ja nauratti yleisöä. Jotkin parhaista vitseistä menivät valitettavasti ohitse, koska esiintyjä käytti niin monimutkaista englannin kieltä ja meille outoja ilmaisuja.