Eilen illalla televisiosta tuli Jim-kanavalta kokkiohjelma Haasta Hans, ja rupesin katsomaan sitä, koska siinä Hans Välimäen haastoi Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi, jonka apukokkeina toimivat hänen aviomiehensä viulisti Jaakko Ilves ja oopperalaulaja Johanna Rusanen-Kartano. Julkkisjoukkuetta valmensi ennen varsinaista kisaa ammattikokki ja heillä oli käytössään ruokien valmistusohje, kun Hans puolestaan sai käyttöönsä vain samat ruoka-aineet kuin toinenkin joukkue mutta ei minkäänlaisia ohjeita. Ohjelma oli tosi hauska. Julkkisjoukkue nautiskeli shampanjaa kokkaamisen ohessa ja Johanna Rusanen-Kartano ja Lilli Paasikivi lauloivat aarian Carmen-oopperasta, mutta heidän joukkueensa sai aikaiseksi myös hyvännäköisen kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden. Tuomarien mielestä Hansin alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka olivat kuitenkin kaikki parempia kuin julkkisjoukkueen valmistamat ruoat. Tuomarit arvioivat valmiit annokset tietämättä, kuka on valmistanut minkin annoksen.

Viime torstaina Söderkullan K-Supermarketissa oli tarjouksessa lohifileitä, joten päätimme kylmäsavustaa niitä. Antti suolasi ne torstaina iltapäivällä ja perjantaina iltapäivällä hän aloitti kylmäsavustuksen, joka kesti myöhäiseen iltaan. Ulkolämpötila oli ihanteellinen kylmäsavustukseen, koska lämpötila savustimessa pysyi parinkymmenen asteen paikkeilla koko ajan. Lämpötila ei saa missään vaiheessa nousta kolmeenkymmeneen asteeseen, koska silloin kala alkaa kypsyä. Lopputuloksena oli sopivasti savunmakuinen lohi, jota söimme jo aamiaiseksi uppomunien kanssa.

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike (2012) oli nopeasti luettu, koska siinä on vain 130 sivua ja niistäkin 16 on kuvasivuja. Mielensäpahoittaja asuu yksin, kun emäntä on Kuusikodin vuodeosastolla. Ruoanlaittoa ei ole tullut opetelluksi, kun naimisiin mentäessä vuonna viisikymmentäkolme tuli emännän kanssa suullisesti sovituksi, että emäntä hoitaa sisätilat ja mies vastaa ulkotiloista. Sisätiloihin kuuluivat kaikki lämpimät rakennukset ja miehen vatsalaukku. Mies ryhtyy siis opettelemaan ruoan valmistusta ja oppiihan hän, muun muassa lohiperhosesta tuli oikein maistuva:

DSCN2299a.jpg

”Emännän keittokirjan ohje oli nimeltään Tuija-Marketan lohiperhoset. Se oli irroitettu Pirkka-lehdestä vuonna 1987. Ensimmäisenä sanottiin, että kala pitää kuivata talouspaperilla. Kyllä en usko talouspaperiin. Uskon rättiin ja sanomalehtipaperiin. Rätti kestää yhden sukupolven ja sanomalehti kelpaa ainakin seitsemään käyttötarkoitukseen vaikkei nuoriso sitä ymmärrä...

...Asiaan, lohiperhosiin. Vedin ruodot puukonkärkeä ja sormenpäätä vasten pois, vaikka ohjeessa puhuttiin ruotopihdeistä. Kyllä en ole tarvinnut kuin putkipihtejä elämässäni elikkä kellarissa kun viemäri ruostui puhki...

...Leikkasin kalan kuten neuvottiin... Nyrkin levyinen pala, joka sitten viillettiin keskeltä nahkaan asti. Sitten tehtiin pieni taitos ja tulihan siitä hiukkasen perhosen muotoinen. Oikein hyvä ja yksinkertainen ruoka, ei muuta kuin kovaa paistamista pannulla, mukaan suola, sitruuna ja pippuri ja kattilaan isoja perunoita porisemaan. Söin seitsemänsadan gramman palan yksikseni. Hyvä kun kahvit jaksoin juoda. Tietenkin jaksoin, kyllä ei ole yhdetkään kahvit jääneet tässä elämässä väliin.”

DSCN2296a.jpg

Otin meistä Linnanmäellä kaksoisselfien pikkukameralla.

Iltapäiväksi meillä oli liput Linnanmäen Peacock-teatteriin, jossa esitettiin UIT:n revyyn Kivaa ja korkealta! ennakkonäytös. Kevätrevyy palaa tänä keväänä Linnanmäelle, jossa sitä esitettiin vuosina 1979 - 2009. Vuodesta 2010 eteenpäin revyytä esitettiin Arena-näyttämöllä Hakaniemessä ja nyt siis jälleen Linnanmäen Peacock-teatterissa. Esityksen tähtinä nähtiin muun muassa näyttelijät Sari Siikander, Jussi Lampi, Puntti Valtonen ja Mikko Rantaniva sekä lisäksi Jean S. -bändi sekä nelihenkinen tanssiryhmä. Lauloipa UIT:n perustajajäseniin kuuluva Marjatta Leppänenkin yhden laulun.

Kivaa ja korkealta! oli hajanainen ja sekava esitys, josta puuttui teema eli punainen lanka. Revyy koostui sketseistä sekä laulu- ja tanssiosuuksista, mutta ne olivat aivan irrallisia ilman mitään yhdistävää tekijää. En myöskään löytänyt revyyn nimestä mitään yhteyttä itse esitykseen. Esiintyjät olivat ammattilaisia ja esitys oli viihdyttävä, vaikka ei lähtemätöntä vaikutusta tehnytkään.

DSC06137a.jpg

Kimmo on asentanut uuden telkänpöntön männyn kylkeen.

Illalla telkkämies Kimmo ilmestyi pihaamme telkänpöntön kanssa ja asensi sen saman tien etupihallemme, jossa nyt on kaksi pönttöä. Tämä uusi on pönttöharvinaisuus, jollaisia ei ole juuri missään. Se on kiinnitetty männyn sivulle eikä keskelle niin kuin ne yleensä kiinnitetään. Koska etupihan pöntössä, jossa on yhdeksäntoista munaa, on viime päivinä ollut hyvin hiljaista, pyysimme Kimmoa tarkastamaan, mikä pöntön tilanne on. Siellä oli telkkä hautomassa ja Kimmo pyysi minuakin kiipeämään puuhun katsomaan telkkää ja kuvaamaan sen. Oli tosi kiva nähdä, kun telkkä hautoi pöntössä kaikessa rauhassa. Telkkä ei häiriinny siitä, että sen pesintää käydään kurkkaamassa.

DSC06144a.jpg

Telkkä hautoo yhdeksäätoista munaa untuvien keskellä.