DSC01037.JPG

Lumimyrsky riehuu edelleen Yhdysvaltojen itäosissa. New Yorkissa on kaikki julkinen ja yksityinen liikenne pysäytetty ja kadut on suljettu. Myös maanalaisen liikenne on pysäytetty. Yhdysvalloissa on tänään peruutettu yli 8000 lentoa. Tulevaksi yöksi muun muassa Washington D.C.:n lämpötilan on ennustettu laskevan yli 20 pakkasasteeseen. Televisio on lähettänyt kaiken päivää raportteja lumimyrskyn valtaamista osavaltioista. Asukkaat ovat varautuneet myrskyyn ja kaupoista ovat loppuneet ainakin WC-paperi ja alkoholi.

Flunssa ei vain meinaa hellittää. Antti jaksoi lähteä aamulla lettuaamiaiselle Suomi Talolle, mutta minä jäin kotiin lepäämään ja keräämään voimia iltaa varten. Antti yllätti ja toi mukanaan lettuannoksen myös minulle. Koska olimme jo aikaisemmin hankkineet täksi illaksi liput Kravis Centerin Carmen-oopperaan, päätimme mennä katsomaan sen, kun olokin oli illalla ihan kohtuullinen.

Georges Bizet sävelsi Carmen-oopperan vuonna 1875 ja kuoli kolme kuukautta sen ensiesityksen jälkeen. Bizet ei itse päässyt näkemään, miten Carmenista tuli yksi maailman suosituimmista oopperoista, jota on esitetty esimerkiksi New Yorkin Metropolitanissa 1880-luvulta lähtien 1000 kertaa. Kravis Centerissä Carmenin esitti Palm Beach Opera, esityskielenä oli ranska ja tekstitys oli englanniksi, joten tarinan seuraaminen oli helppoa. Juoni oli kyllä tuttu jo ennestään, koska olemme nähneet Carmenin muutaman kerran aikaisemminkin.

Carmen oli paras oopperaesitys, jonka olemme nähneet Floridassa. Siinä oli kaikki kohdallaan. Lavasteet olivat upeat, kuoro oli tosi taitava, tanssikohtaukset olivat näyttäviä ja tarina eteni sujuvasti. Solistit eivät ehkä olleet aivan huippuluokkaa, mutta hoitivat tehtävänsä hyvin. Nautimme esityksestä, jossa oli kaksi väliaikaa ja joka kaikkineen kesti paljon yli kolme tuntia. Imeskelin koko ajan yskänkaramelleja ja vältyin onneksi yskänkohtauksilta. Istuimme ylhäällä parvella, koska alemmista katsomoista lippuja ei ollut enää saatavissa silloin, kun rupesimme niitä hankkimaan. Sieltä näki ja kuuli kuitenkin hyvin. Ainoastaan esiintyjien ilmeitä ei sinne asti nähnyt.