20160830_135601.jpg

Humala ja Krapula - viisi taiteilijaa on Hyvinkään taidemuseon tämän kesän taidenäyttelyn nimi. Näyttelyssä on esillä viiden taiteilijan töitä; Tyko Sallisen, Jalmari Ruokokosken, Anton Lindforssin, Paavo Leinosen ja Terho Sakin. Neljä ensimmäistä näistä olivat taidemaalareita ja viides eli Terho Sakki kuvanveistäjä. Kaikki viisi taiteilijaa ovat asuneet ja työskennelleet arkkitehti Wäinö Palmqvistin ystävilleen Jalmari Ruokokoskelle ja Tyko Salliselle suunnittelemissa ateljeerakennuksissa, jotka valmistuivat vuonna 1916 eli sata vuotta sitten. Talojen tupaantuliaisten jälkeen Ruokokosken talo kastettiin Humalaksi ja Sallisen talo Krapulaksi, mikä kuvastaa paitsi tupaantuliaisten luonnetta, myös sitä, että taiteilijat halusivat ottaa etäisyyttä edellisen taiteilijasukupolven kansallisromanttisiin ateljeetaloihin.

Kävimme Antin kanssa ensin taidemuseon näyttelyssä, jossa katsoimme kaksi filmiesitystä. Niissä kuvattiin Humalaa ja Krapulaa sekä niissä eläneistä taiteilijoista erityisesti Tyko Sallista ja Terho Sakkia. Näyttelyyn oli koottu edustava kokoelma kaikkien viiden taiteilijan töitä. Muun muassa Tyko Sallisen töistä esillä olivat hänen tunnetuimmat maalauksensa Jytkyt ja Hihhulit sekä maalauksia hänen vaimostaan "Mirristä".

P1060960 (2).JPG

Humala kuvassa oikealla ja Krapula vasemmalla.

Näyttelyn jälkeen ajoimme katsomaan ateljeetaloja Humalaa ja Krapulaa. Ne sijaitsevat noin neljän kilometrin päässä Hyvinkään keskustasta. Satavuotiaat ateljeetalot, jotka nykyään ovat yksityisomistuksessa, ovat olleet tänä kesänä muutamien viikkojen aikana auki yleisölle. Taidemuseon näyttely ja ateljeetalot oli kiinnostava kokonaisuus.