Ilmajoen Musiikkijuhlilla esitetään tänä vuonna uutta oopperaa Elämälle, ja aamiaisen ja ulkokukkien kastelun jälkeen lähidmme Antin kanssa ajamaan Sipoosta kohti Ilmajokea. Ajoimme perinteitä noudattaen ensimmäiseksi Jokipiin Pellavan tehtaanmyymälään Jalasjärven Jokipiihin ja ostimme pellavaisia pyyhkeitä. Jokipiistä jatkoimme matkaa ystäviemme Arjan ja Raimon luokse Kauhajoelle, jossa Arja oli laittanut lounaan valmiiksi. Vietimme mukavan iltapäivän Arjan ja Raimon kodissa, josta sitten jatkoimme matkaa hotelliimme Seinäjoelle. Siellä ehdimme tuskailla jonkin aikaa internet-yhteyden aukeamisen kanssa, ja kun se vihdoin aukeni, olikin aika lähteä Ilmajoelle oopperaa katsomaan.

Sää oli aurinkoinen mutta viileä, lämpötila noin 14 astetta ja tuuli reippaasti. Ennen oopperan alkua ehdimme syödä makkarat ja ostaa istuimillemme pehmustimet, koska muovituolit tuntuivat takapuolen alla kylmiltä. Tapasimme myös Heikin ja Tomin, jotka olivat tulleet katsomaan oopperaa.

Jaakko Kuusiston säveltämä ja Juhani Koiviston libretoima Elämälle-ooppera kertoo Oskar Merikannon elämästä. Ooppera kertoo myös 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun elämästä ja taiteilijoista. Oopperan käsiohjelmassa kerrotaan, että oopperan kaikki tapahtumat eivät välttämättä ole totta, mutta ne ovat sellaisia, että ne olisivat voineet oikeastikin tapahtua.

Elämälle-oopperassa esiintyviä taiteilijoita ovat muun muassa Oskar Merikanto, Aarre Merikanto, Jean Sibelius, Robert Kajanus, Akseli Gallen-Kallela ja Aino Ackté. Ensimmäinen näytös, Symposion, tapahtuu Ravintola Kämpissa 1890-alussa; toinen näytös kertoo suomalaisen oopperan perustamisesta; kolmannessa näytöksessä, Jakautunut kansa, ollaan kansalaissodan keskellä; neljäs näytös, Isä ja poika, käsittelee Oskar Merikannon pojan Aarre Merikannon säveltäjäuran alkua ja viidennessä näytöksessä Tunnustettu mestari Oskar Merikanto, joka on sydänvaivoineen jo hyvin huonossa kunnossa, saa vihdoin tunnustusta työstään useilta eri tahoilta.

Tämän päivän Ilkka-lehdessä kerrotaan, että Oskar Merikannolla on sukuyhteyksiä Ilmajoelle, vaikka hän syntyikin Helsingissä, jonne hänen isänsä oli asettunut lähdettyään Jalasjärveltä. Lehdessä kerrotaan myös, että Oskar Merikantoa oopperassa esittävä Jussi Merikanto ei sukuselvitysten mukaan ole sukua Oskar Merikannolle. Oopperan pääesiintyjiä Jussi Merikannon lisäksi ovat Eeva-Maria Kopp Oskarin vaimona Liisana ja Johanna Rusanen-kartano Aino Ackténa.

Ooppera-areena on idyllisellä paikalla aivan Kyrö-joen rannassa. Pääskyset lentelivät näyttämöllä, kun oopperan alussa soitettiin pätkä Merikannon säveltämää Kesäillan valssia. Oopperan tapahtumia oli helppo seurata ja laulajien sanoista sai hyvin selvää. Päärooleissa esiintyvät lauloivat hyvin ja kuorokohtaukset olivat vaikuttavia. Pidin erityisesti oopperan tarinasta, joka oli kiinnostava ja jossa Oskar Merikannon elämän lisäksi kerrottiin sen ajan kulttuurielämästä Suomessa. Oopperan tekee ajankohtaiseksi se, että tänä vuonna 150-vuotisjuhlavuottaan viettävät Sibelius ja Gallen-Kallelakin ovat mukana oopperassa. Tänä vuonna on jo moneen kertaan eri tapahtumissa, niin myös tässä oopperassa, saatu kuulla tarina, jossa Symposion-maalauksesta tuttu kulttuuriväki juhlii Kämpissä. Kun Aino Sibelius on soittanut Kämpiin ja pyytänyt kysymään Sibeliukselta, milloin hän tulee kotiin, Sibelius on vastannut: ”Minä olen säveltäjä, en ennustaja.”

DSCN2696.JPG

Ilkan patsas Ilkan kentällä Ilmajoella on pystytetty vuonna 1597 mestatun Jaakko Ilkan ja kaikkien nuijasoturien muistomerkiksi vuonna 1924. Monumentin on suunnitellut Matti Visanti.