Hangelbyträsket marraskuussa 2021.jpg

Kävelyillä Hangelbyträsketin ympäri olen niiden kolmenkymmenen vuoden aikana, jotka olemme täällä asuneet, nähnyt lähitienoiden muuttuneen, kun metsiä on hakattu ja joitakin omakotitalojakin on rakennettu. Metsien hakkuut ovat paikoin muuttaneet maisemaa hyvinkin suuresti.

Perinteet ovat mukavia ja niitä tulee vaalia. Yksi jo melko pitkäaikainen perinne on Päivin ja Juuson marraskuussa Antille ja minulle tarjoama riista-ateria, josta me aina suuresti iloitsemme ja nautimme. Lounaalla tarjottava metsälintupata on aina erilainen, koska sen aineksia ei voi etukäteen päättää.

Tänä vuonna Juuson kavereineen Suomussalmelle tekemän metsästysretken tuloksena isänpäivänä tarjotussa Juuson valmistamassa padassa oli metsälintua, mutta sitä oli Juuson mielestä hieman liian vähän. Niinpä hän oli lisännyt pataan myös helmikanaa, joka sopi hyvin riistan seuraksi. Jälkiruoaksi oli omena-marenkikakkua, joka kruunasi maukkaan aterian.

Olen aina yrittänyt löytää tarvittavat palvelut mahdollisuuksien mukaan kotikunnasta, ja olenkin nyt löytänyt sekä ompelijan että jalkahoitajan. Kun Mailis, jonka palveluja meidän koko perhekuntamme on käyttänyt, eläköityi ompelutöistä, rupesin etsimään netistä sipoolaista ompelijaa. Ja yllätyksekseni löytyikin ompelija, jonka meriitiksi voidaan lukea muun muassa se, että hän on myös tasavallan presidenttiparin ompelija, joka ompelee tasavallan presidentin puolison juhla-asujakin. Minä siivosin vaatekaappeja ja laitoin vaatekeräykseen vaatteita, joita en ole käyttänyt pitkään aikaan. Takkikaapissa oli muutama hyväkuntoinen, mutta turhan pitkä takki, jotka vein ompelijalle ja joista tuli lyhennettyinä käyttökelpoisia autoilutakkeja.

Jalkahoitajakin Söderkullassa on toiminut jo kymmenisen vuotta, mutta koska hänellä ei ole ollut nettisivuja eikä hän ole ilmoitellut vastaanotostaan missään mediassa, en tiennyt hänen olemassaolostaan. Hän kertoi, että hänellä on tähän asti riittänyt asiakkaita. Asiakkaat ovat kertoneet tutuilleen hänen palveluistaan ja näin hänen ei ole tarvinnut ilmoitella. Kuitenkin nyt koronapandemian aikana hän on huomannut, että uusien asiakkaiden saamiseksi nettisivut ovat tarpeelliset.