DSCN2197.JPG

Tänään Suomi Talossa järjestettiin Rosvopaistitapahtuma Suomen sotien veteraanien, lottien ja sotaleskien kunniaksi. Me menimme tapahtumaan yhdessä Arjan ja Raimon kanssa. Meidän kahdeksan hengen pöytäämme tuli kauhajokisten Arjan ja Raimon lisäksi seinäjokinen ja jurvalainen pariskunta ja kun minäkin olen vielä Ilmajoella syntynyt, Antti oli ainoa ei-eteläpohjalainen siinä pöydässä. Tilaisuus alkoi kello 12 ja sen aluksi saliin tuotiin Suomen ja Yhdysvaltain sekä Kanadan liput fanfaarin soidessa. Tämän jälkeen Suomi Talon toiminnanjohtaja Sirpa Aho avasi tilaisuuden ja toivotti kaikki tervetulleiksi, erityisesti kutsuvieraat: veteraanit, lotat ja sotalesket. Tämän jälkeen tilaisuuden juontaja Hannu Määttänen jututti kaikkia juhlaan osallistuvia sotaveteraaneja, lottia, pikkulottia ja sotaleskiä. Tässä yhteydessä kuulimme mielenkiintoisia tarinoita sota-ajalta.

Yhdessä lauletun Sillanpään marssilaulun jälkeen Evl Juha Härkin piti juhlapuheen, jossa hän kertoi, että sotaveteraaneja on elossa vielä 26 590 ja että heidän keski-ikänsä on yli 90 vuotta. Juha Härkin kertoi myös rosvopaistiperinteestä. Rosvopaistin valmistusmenetelmä, eli ruoan valmistamisen maakuopassa kuumien kivien päällä, on hyvin vanha menetelmä. Se on tullut Suomeen Mongoliasta. Veikko Huovisen vuonna 1970 kirjoittama kirja Lampaansyöjät, jossa kaksi kaverusta, Sepe ja Valtteri,  retkeilee ympäri Suomea ja metsästää aina välillä lampaan ja valmistaa siitä rosvopaistia sekä erityisesti kirjan pohjalta tehty samanniminen elokuva, jossa esiintyvät Leo Lastumäki ja Heikki Kinnunen, ovat innoittaneet rosvopaistitapahtumien järjestämiseen.

Rosvopaistia on syöty Floridassa ja eri puolilla Suomea sotaveteraanien hyväksi järjestetyissä lukuisissa tapahtumissa 1990-luvulta lähtien. Suomi Talolla järjestettiin tänään viidestoista Rosvopaistitapahtuma. Alun perin järjestelyiden taustalla ja tapahtuman pääsponsorina oli Finnair ja Finnairin lentävä henkilökunta osallistui rosvopaistin valmistamiseen ja tarjoiluun. Sen jälkeen järjestelyvastuu siirtyi Floridan Karjalaisille ja kun Floridan Karjalaiset -yhdistys päätti luopua järjestelyvastuusta, Suomi Talon jäsenistö päätti jatkaa perinnettä.

Juhlapuheen jälkeen oopperalaulajat, tenori Raimo Sirkiä ja sopraano Cynthia Makris, esittivät pienimuotoisessa konsertissa ”arvokasta ja kevyempääkin musiikkia”; Raimo Sirkiä lauloi muun muassa Oskar Merikannon Laatokka-laulun ja Cynthia Makris Cats-musikaalin tunnusmelodian Memory. Konsertti oli upea.

Konsertin jälkeen Evl Juha Härkin piti maljapuheen, otettiin muunneltu Marskin ryyppy ja syötiin lounas, jossa oli alkuruokana salaatti, sen jälkeen lammaspaisti perunamuusin, porkkanalaatikon ja minttuhyytelön kanssa sekä jälkiruoka ja kahvi. Ruoka oli hyvää, lammas aivan erinomaisen maukasta ja mureaa, vaikka se olikin valmistettu tällä kertaa uunissa eikä maakuopassa. Yhdessä laulettu Kalervo Hämäläisen säveltämä ja sanoittama Veteraanin iltahuuto oli kaunis ja juhlallinen päätös onnistuneelle tilaisuudelle, joka oli saavuttanut suuren suosion. Sali oli aivan täynnä pöytiä ja pöydät täynnä juhlavieraita.