Tänään tapasin Haaga-Heliassa Pasilassa yhden ohjattavani, jonka ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyön tekeminen on kestänyt monta monituista vuotta. Opiskelija on opintojensa kestäessä synnyttänyt kaksi lastakin, jotka nyt ovat 4- ja 2-vuotiaita. Ei kahden pienen lapsen äidillä todellakaan ole ylenmäärin aikaa käytettäväksi opiskeluun, mutta vaikutti siltä, että nyt opinnäytetyö on päätetty saada valmiiksi, kun kaikki muut tutkintoon sisätyvät opinnotkin on jo suoritettu. Haaga-Heliassa oli hyvin hiljaista, koska siellä oli parhaillaan menossa pääsykoe ja kaikki opettajat olivat luokissa kokeita valvomassa. Koulun parkkihallikin oli niin täynnä, että kun sinne ajoi sisälle ja havaitsi, että mitään mahdollisuutta ei ollut löytää autolle parkkipaikkaa, niin juuri ja juuri oli tilaa kääntää auto ympäri ja ajaa ulos.

DSCN2671.JPG

Kesä Gumbostrandissa.

Olimme saaneet kutsun Gumbostrand Konst & Form -taidegalleriaan kahden taidenäyttelyn: Nanna Suden näyttelyn ”Hei hetket!” ja kesänäyttelyn ”Kesä Gumbostrandissa” avajaisiin. Nanna Susi valittiin vuonna 2000 vuoden nuoreksi taiteilijaksi, ja siitä lähtien hänen työnsä ovat saaneet melkoisen paljon huomiota osakseen. Gumbostrandin näyttelyyn hän oli maalannut useita suurikokoisia ja erittäin värikkäitä öljyvärimaalauksia. ”Kesä Gumbostrandissa” -näyttelyssä on kolmentoista taiteilijan töitä, muun muassa akryyli- vesiväri- ja öljymaalauksia, muunlaisilla tekniikoilla tehtyjä maalauksia, lasitaidetta, keramiikkaa, valokuvia ja kangastöitä. Väkeä oli paikalla runsaasti.

DSCN2676.JPG

Gumbostrand Konst & Formin tämän kesän taiteilijat. Nanna Susi oikeassa reunassa. Yksi "Kesä Gumbostrandissa" -näyttelyn taiteilijoista ei ollut avajaisissa paikalla.

Sami Mäkäräinen kirjoittaa tämän päivän Sipoon Sanomissa Nanna Sudesta, hänen ajatuksistaan ja Gumbostrandiin tekemistään maalauksista, että ”Hänen työnsä eivät ole pysäytyskuvia tai jäljennöksiä – hän pyrkii maalaamaan hetken paljaana ja turmeltumattomana. Tarjoamaan meille mahdollisuuden elää se, katsomalla.” Myös näyttelyluettelossa on Nanna Suden ajatuksia, muun muassa: ”Hetket muuttavat elämän suuntia. Silmänräpäykset... Kurittomat hetket, pelottomat hetket, rakastetut hetket, toivotut hetket, luovutetut hetket, hektiset hetket, väsyneet hetket, hengittävät hetket, oivalluksen hetket...” Niin se varmaan onkin, jos sen oikein oivaltaa, mutta sen oivaltaminen vaatii hieman enemmän taidetuntemusta kuin mitä minulla on.