20190403_184617 (2).jpg

Järvenpään kirkon alttaritaulu.

Antilla oli maanantaina auton huolto ja tiistaina parturi. Minulla taas oli maanantaina ystäväpalvelutapaaminen ja tiistaina Järvenpään yhteiskoulun ja lukion senioriyhdistyksen hallituksen kokous. Tiistaina matkalla Järvenpäähän poikkesin vanhempiani tapaamaan, mutta en tavannut kuin äidin ja Martin. Isä oli edellisenä iltana viety sairaalaan, kun hän oli iltapäivälenkillä ollessaan liukastunut jyrkähkössä mäessä mustaan jäähän ja loukannut sen verran itseään, että tarvitsi sairaalahoitoa.

Senioriyhdistyksen hallitus kokoontui taas Mirjan luona, jossa juotiin kahvit ja syötiin Mirjan tekemiä leivonnaisia. Kokouksessa käsiteltiin tulevaa kevätretkeä, riemuylioppilasjuhlaa ja syksyn symposiumia. Kokouksen päätyttyä ajoin Porvoon sairaalaan isää katsomaan. Hänen luunsa olivat kaatuessa pysyneet ehjinä, mutta hän jäi kuitenkin sairaalaan tarkkailuun. Keskiviikkona hänet siirrettiin Sipoon terveyskeskuksen vuodeosastolle kuntoutukseen.

Keskiviikkona alkoi eduskuntavaalien ennakkoäänestys ja mekin kävimme ennakkoäänestämässä Söderkullan kirjastossa ja sen jälkeen lounaalla thaimaalaisessa Suan Aahaanissa. Illalla kävin isää katsomassa ennen kuin menimme Antin kanssa Järvenpään kirkkoon Jaakko Ryhäsen ja Seppo Hovin Muuttuvat laulut -konserttiin.

Ticketmasterista lippunsa ostaneille oli lähetetty keskiviikkona iltapäivällä viesti, että Jaakko Ryhänen on sairastunut ja että konsertti peruutetaan. Lyhyen ajan kuluttua oli lähetetty uusi viesti, että konsertti pidetäänkin ja että Jaakko Ryhäsen korvaa Hannu Lehtonen. Minä en näitä viestejä ollut lukenut, joten menimme paikalle, jossa sitten kerrottiin, että ne jotka eivät halua tulla konserttiin, saavat rahat maksamistaan lipuista takaisin. Antti olisi ilmeisesti halunnut lähteä kotiin, mutta minä en halunnut, koska baritoni Hannu Lehtonen on yksi suosikkiesiintyjistäni. Musiikin maisteriksi opiskellut Hannu Lehtonen on toiminut muun muassa Lahden konservatoriossa saksofonin lehtorina. Hän on opiskellut laulua ja eräänlaisena vitsinä osallistui 90-luvun alussa Tangomarkkinoiden tangokuningaskilpailuun. Voittaja ratkaistiin silloin arvalla; Mika Pohjonen voitti kuninkuuden ja samalla pistemäärällä Hannu Lehtonen sijoittui toiseksi.

Konsertin aluksi Seppo Hovi kertoi, että "päivä on ollut kohtuullisen mietteliäs". Aamulla hän ja Jaakko Ryhänen olivat pitäneet puolentoista tunnin harjoitukset. Tämän jälkeen Jaakko Ryhänen oli lähtenyt kotiin ottamaan droppia, koska hänen äänensä rohisi. Iltapäivällä hän oli soittanut Seppo Hoville ja silloin hänen äänensä oli enää pihissyt. Konsertti piti siis peruuttaa. Seppo Hoville oli kuitenkin tullut ajatus, että hänpä kysyy ystävältään Hannu lehtoselta, josko tämä lähtisi näin lyhyellä, parin tunnin, varoitusajalla konserttiin korvaamaan Jaakko Ryhäsen. Hannu Lehtonen suostui, ja yleisölle tarjottiin hieno, täysipainoinen konsertti, jossa laulut olivat tosin muuttuneet toisiksi yhtä lukuunottamatta. Seppo Hovi tarinoi tuttuun miellyttävään tyyliinsä ja säesti Hannu Lehtosta, joka sekä lauloi että soitti saksofonia upeasti. Kuulimme muun muassa laulut Kevätlinnuille etelässä (Oskar Merikanto, J. H. Erkko), Muuttuvat laulut (Rauno Lehtinen, Tuula Valkama), Laululle (Yrjö Kilpinen, V. E. Törmänen), Toiset meistä (Rauno Lehtinen, Mikko Haljoki), Rakovalkealla (Reino Helismaa), Yksinäinen saarnipuu (Juha Vainio), Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija (Seppo Hovi pianolla), J. S. Bachin Air (Hannu Lehtonen saksofonilla).