20190202_145320 (2).jpg

Borgå Gymnasium, oma kuva 2.2.2019.

Runoilija J. L. Runebergin päivän kunniaksi Borgå Gymnasiumin juhlasalissa oli kuvattu livetaltiointina Porvoon kaupungin kulttuuripalveluiden tuottama runoaiheinen jazzkonsertti Scandinavian Songbook, joka oli katsottavissa lauantaina iltaviideltä YouTubesta. Konsertissa esiintyivät Mikael Jakobsson Trio (Mikael Jakobsson, kapellimestari, piano, Aleksi Heinola, rummut ja Juuso Rinta, basso) sekä laulusolisti Sofia Finnilä.

Esiintyjät olivat valinneet konserttiin kansanlauluja ja muita melodioita, jotka tavalla tai toisella ovat puhutelleet heitä. Joukossa oli sekä minulle tuttuja että entuudestaan tuntemattomia lauluja, joista kaikista oli tehty tyylikkäät sovitukset. Konsertissa kuultiin muun muassa ensiesityksenä Sofia Finnilän Runebergin runoon Tanken säveltämä laulu. Tutuimpia lauluista, jotka kaikki esitettiin ruotsin kielellä, olivat Erna Tauron Tove Janssonin runoon säveltämä Höstvisa ja Sofia Finnilän mielestä Suomen kaikkien aikojen paras Euroviisu-kappale, Lasse Mårtensonin säveltämä Laiskotellen, jolla Mårtenson edusti Suomea vuoden 1964 Euroviisuissa. Ruotsinkieliset sanat siihen on tehnyt Stickan Andersson.

Borgå Gymnasium on saksalaissyntyisen arkkitehdin E. B. Lohrmannin vuosina 1847 - 1849 sunnittelema ja vuonna 1850 valmistunut ruotsinkielisen lukion rakennus. Viipurin lukio, joka perustettiin Viipurissa vuonna 1641, siirtyi sieltä Porvooseen vuonna 1723, kun Viipuri joutui Venäjälle Uudenkaupungin rauhansopimuksen mukaan. Koulu toimi aluksi vanhassa lukiotalossa, ja vuodesta 1850 se on toiminut tässä rakennuksessa. J. L. Runeberg toimi Borgå gymnasiumissa Rooman ja Kreikan kirjallisuuden lehtorina. Lukion rehtorina hän oli vuosina 1847 - 1850.

Muistelin tässä samalla runsas vuosi sitten Espoon kulttuurikeskuksessa pidettyä konserttia JFK - Jazz for Kids, jossa  jazzlaulaja Sofia Finnilä esiintyi pianisti Eliina Mäkirannan kanssa. Olin siellä Hennan, Jarnon ja runsaan kolmen kuukauden ikäisen Edenin kanssa. Sen jälkeen ei ole Edenin kanssa päästy konserttiin, mutta kunhan koronapandemiasta päästään, sitten mennään.