Picture 016.jpg

Lähistöltä löytyy sekä sinisiä että lilanvärisiä sinivuokkoja.

Viikko on vierähtänyt vaihtelevassa säässä, juuri nyt, perjantai-iltapäivänä kolmen aikaan sataa räntää oikein isoina hiutaleina. Viikon aikana on ollut aurinkoisiakin päiviä, mutta kovin lämmintä ei ole ollut. Pihalla puuhailu on jäänyt aika vähäiseksi, kun viileät ilmat eivät ole houkutelleet, tosin eilen torstaina aamupäivällä aurinko paistoi ja nuhasta huolimatta siivoilin jonkin aikaa perennapenkkejä.

Melkein joka aamu olen kävellyt järvelle katsomaan lintuja. Telkkiä ja sorsia siellä on uiskennellut, mutta muita lintuja ei vähään aikaan ole näkynyt. Joitakin vuosia sitten näin siellä kurjen, kun olin kävelemässä Ritvan kanssa. Kurki seisoi kaikessa rauhassa järven rannassa olevalla suoalueella, ja vasta kun olimme hyvin lähellä sitä, huomasimme sen ja se huomasi meidät. Se oli vaikuttava kohtaaminen.

Kun kävin Porvoon Kalatalossa ostamassa lahnan savustettavaksi, kysyin samalla, josko kaupassa olisi kalojen perkeitä, joita voisin syöttää lokeille. Meidän kotimme läheisyydessä ei juuri koskaan näy lokkeja lentelemässä, mutta aina kun perataan kalaa ja viedään kalanperkeet kalliolle, ei mene kovinkaan kauan, kun lokit löytävät paikalle. Sain ämpärillisen kalojen fileoinnista jääneitä perkeitä ja vähän sen jälkeen, kun olin käynyt viemässä ensimmäisen erän niistä kalliolle, paikalle lensi lokki, sitten tuli toinen ja enimmillään paikalla oli neljä lokkia. Niiden ruokailua ja ruokapaikasta riitelyä oli hauska seurata. Variskin yritti päästä apajille. Lokit ovat kovin varovaisia, ja ne huomaavat ikkunasta heti, jos sisällä talossa on liikettä ja lentävät pois.

Meillä on varastorakennuksen seinustalla suksiboksi, jota ei ole käytetty moneen vuoteen. Se on löytänyt uuden tarkoituksen, kun mustarastas on tehnyt pesänsä sen päälle ja hautoo siinä.

Odottelemme kovasti telkkiä pesimään viiteen pihapiirin pönttöön, mutta toistaiseksi on ollut kovin hiljaista. Muutaman kerran olen nähnyt telkän uiskentelevan pihan lammessa ja yhtenä aamuna säikähdimme kovasti, kun telkkä lensi päin olohuoneen ikkunaa. Kun ehdimme katsomaan ikkunasta, mikä aiheutti niin kovan kopsahduksen, telkkä lähti lentoon ikkunan edestä. Se näytti ihan hyvinvoivalta. Laitoin telkkämies-Kimmolle viestin ja kerroin tapahtumasta. Kimmo vastasi, että telkät ovat sitkeää tekoa ja että luultavasti sen ei käynyt kuinkaan.

Olen lukenut uudelleen Kimmon kirjoittamaa kirjaa telkistä ja isokoskeloista ja hieman rauhoitti tieto, että telkät voivat aloittaa pesintänsä vielä toukokuun puolivälissäkin. On siis ihan mahdollista, että meidänkin pönttömme saavat asukkaita. Meidän viidennellä telkänpöntöllämme, jonka Kimmo laittoi paikoilleen melko tarkalleen vuosi sitten, on telkkätakuu, eli maksamme sen vasta sitten, kun telkkä on pesinyt siinä.

Viikon aikana olen hoitanut myös terveyttäni. Olen käynyt hammastarkastuksessa ja röntgenissä kuvauttamassa kipeän olkapään, joka on vaivannut tammikuisesta kaatumisesta lähtien. Rianan kanssa olen viettänyt aikaa parina iltapäivänä, ja loppuviikon olen potenut flunssaa.