Metsäkauris.jpg

Metsäkauriit ovat taas tänä talvena palanneet syömään auringonkukansiemeniä.

Viime vuoden viimeisenä työpäivänä autokatoksen pystytysporukka, kolme reipasta nuorta miestä, ilmestyi pihaan ja illalla kellon lähestyessä kymmentä, katos oli pystyssä, ympäristö siivottu ja pitkän työpäivän tehneet pystyttäjät pääsivät kotimatkalle. Katos oli tehtaalla maalattu talomme väriseksi, joten se on täysin valmis suojaamaa autoja ja varastoon ruvetaan miettimään sisustusta.

 

323577109_2275190725986049_6527556840104208488_n.jpg

Eihän tämä nyljetty made mikään kaunotar ole, mutta hyvä keitto siitä tulee.

Porvoon Kalatalosta soittivat yhtenä päivänä, että he ovat saaneet mateita ja että joukossa on myös mätimateita, joista olin heitä pyytänyt ilmoittamaan. Made nyljettiin ja sisälmykset sekä kidukset poistettiin Kalatalossa, mätipussit ja maksa pakattiin eri rasiaan, joten kotona oli helppoa pakastaa mäti ja tehdä kalasta madekeitto. Madekeitto on meillä perinteisesti ollut alkuvuoden ruokalistalla, samoin blinit ja mäti. Uudenvuoden aattona paistettiin blinejä, ja ne syötiin kirjolohen ja siian mädin sekä kylmäsavulohi- ja kylmäsavuporomoussen kanssa. Mateen mäti, jota kalassa oli 300 grammaa, odottaa vielä pakastimessa.

Kummipoikani Mikael tuli Sveitsistä serkkunsa kanssa tapaninpäivänä Suomeen puoleksitoista viikoksi. He viettivät pääosan lomastaan Oulussa ja Taivalkoskella, sieltä he matkailivat Kuusamoon, Rukalle ja Rovaniemelle, jossa kävivät moikkaamassa joulupukkiakin. Ohjelmassa näillä reippailla nuorilla oli myös avantouintia, josta nähtiin hauskoja videoitakin. Ennen kotiinlähtöä he tulivat Helsinkiin, josta he matkustivat junalle Järvenpäähän. Hain heidät sieltä ja menimme Paippisiin, koska Mikael halusi käydä mummiaan ja Marttia tervehtimässä.

Sää on ollut vaihteleva, on ollut pakkassäitä, onneksi ei kuitenkaan kovia pakkasia, välillä lämpötila on ollut plussan puolella ja kun jään päälle on satanut lunta, on nastakengilläkin ollut haasteellista kävellä vaikka vain päivän lehtiä hakemaan postilaatikosta. Tämän pakkasjakson jälkeen on taas odotettavissa lämpöasteita ja useiden kymmenien senttien ennustettu lumisade tuleekin ilmeisesti räntänä tai vetenä.