84285168_3220330557979228_302667273062055936_o.jpg

Valokuvaaja Niko Laurilan upea kuva "Kiskot vievät uuteen päivään" ilahduttaa ja antaa tulevaisuudenuskoa, jota juuri nyt tarvitaan!

Eilen maanantaina hallitus yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa totesi Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Tiedotustilaisuudessa hallitus julkisti 19 kohdan listan toimista koronaviruksen torjumiseksi. Tänään hallitus päätti valmiuslain käyttöönotosta ja rajavalvonnasta. Sen mukaan muun muassa yli 70-vuotiaiden tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin eli nyt ollaan eräänlaisessa karanteenissa, vaikka kauppaan ja apteekkiin onkin lupa mennä.

Elämä muuttui ihan hetkessä ja koko kevään suunnitelmat menivät uusiksi, tai eivät ne oikeastaan menneet uusiksi, koska uusia suunnitelmia lähiviikoille ja -kuukausille on mahdotonta tehdä; suunnitelmat siis kariutuivat ja nyt on totuttauduttava aivan uudenlaiseen tilanteeseen.

Tältä viikolta on peruuntunut jumppa, kuntosalikäynti, käynti kampaajalla, ystäväpalvelutapaaminen, kahden päivän Lahden matka, johon kuului teatteriesitys Lahden kaupunginteatterissa ja sinfoniakonsertti Lahden Sibeliustalossa sekä vielä Ravintola Tilan Merikanto-konsertti. Äiti on ollut jo toista viikkoa Sipoon terveyskeskuksen kuntoutusosastolla, ja perjantain jälkeen sinnekään ei ole enää päästetty vierailijoita. Enkä ole vähään aikaan voinut käydä Jarkkoakaan katsomassa, kun hän sairastaa kotonaan.

Onneksi meillä on pino kirjastosta lainattuja kirjoja, nythän kirjastot ovat kiinni. Katsoin myös, mitä DVD-elokuvia meille on vuosien aikana ostettu, voidaan myös katsoa Netflixin elokuvia ja sarjoja ja Yle Areenassa on paljon erilaista katsottavaa ja myös kirjastolla on elokuvapalvelu. Ulos pitää mennä, sehän on sallittua, eikä näissä meidän metsissämme aikaisemminkaan ole ollut kävelijöitä ruuhkaksi asti.

Mieltä on lämmittänyt, kun Jarno on kysellyt, miten meillä voidaan ja onko meillä ruokaa. Myös Päivi on huolehtinut meidän voinnistamme. Meillä on ruokaa moneksi kuukaudeksi, kun sitä on pakastimessa, kuiva-ainekaapissa ja jääkaapissa. Ei ole tarvinnut nyt erityisesti koronaviruksen takia varastoja täydentää. Olen myös suunnitellut ruokalistan viikoksi eteenpäin ja aion jatkaa samalla tavalla tulevina viikkoina. Näin saadaan pakastimessa olevat ruoat ja ruoka-aineet käyttöön. Tänään leivoin myös sämpylöitä.

Olen jo päättänyt, että kun tämä poikkeustilanne on ohi ja taas saa liikkua vapaasti ja tapahtumia saa järjestää, osallistun entistä aktiivisemmin erilaisiin tilaisuuksiin ja pyrin tukemaan aina, kun se on mahdollista, suomalaista ja erityisesti sipoolaista pienyrittäjyyttä, jolle koronavirus aiheuttaa suuria ongelmia.