Juuri päättynyt vuosi oli aikaisempiin vuosiin verrattuna erilainen, kun emme enää asuneetkaan osaa vuodesta Floridassa. Vuodesta 2010 lähtien olimme viettäneet siellä joitakin kuukausia sekä syksyllä että talvella. Antti kaipaa sinne vieläkin, mutta minä viihdyn hyvin koti-Suomessa ja sen tarjoamassa vuodenaikojen ja säiden vaihtelussa. Täällä ovat meidän perheemme ja ystävämme sekä erittäin runsas kulttuuritarjonta.

Viime vuonna vietettiin monenlaisia juhlia ja lastenlasten ja muiden perheenjäsenten sekä ystävien syntymäpäiviä. Perheenjäseniä tavattiin muutenkin ja heidän kanssaan syötiin lounaita, juotiin kahveja ja viihdyttiin.

 

20190125_154626.jpg

Vanajanlinnassa.

Juhlinta aloitettiin tammikuussa Antin syntymäpäivillä Vanajanlinnassa. Kesäkuun alussa oli minun riemuylioppilasjuhlani Järvenpään lukiolla, kun ylioppilaaksi pääsystäni tuli kuluneeksi 50 vuotta. Kesäkuussa juhlittiin myös Corinnen lähihoitajaksi valmistumista. Suorittamiensa lisäopintojen ansiosta hän pääsi suoraan ammattikorkeakouluun aloittamaan sairaanhoitajaksi opiskelun. Heinäkuussa kokoonnuttiin Matti Mäkelän suvun sukujuhlaan Isonkyrön Orisbergiin, samalla päästiin tutustumaan Isonkyrön historiaan. Brysselissä perheineen asuvan ja siellä ylioppilaaksi päässeen Saran yo-juhlia vietettiin elokuussa Luumäellä.

Elokuussa Henna yllätettiin täydellisesti Baby Shower -juhlalla. Hennan ja Jarnon tyttövauva syntyi lokakuun 15. päivänä ja joulukuussa juhlittiin Edenin tunnelmallista ja yllätyksellistä nimiäisjuhlaa. On kiva, että saamme seurata päivittäin Edenin kasvua ja kehitystä Hennan ja Jarnon lähettämien kuvien, viestien ja videoiden välityksellä.

Olen ollut mukana Sipoon suomalaisen seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa; sekä ystäväpalvelussa että kesä-elokuussa vapaaehtoisoppaana Sipoon Vanhassa kirkossa. Järvenpään yhteiskoulun ja lukion senioriyhdistyksen hallituksessa olen sihteerinä ja vastaan riemuylioppilasjuhlien järjestelyistä.

Kulttuuriharrastusten osalta vuosi on ollut kiinnostava ja monipuolinen. Olemme käyneet ahkerasti erilaisissa tapahtumissa.

Oopperassa käytiin vuoden aikana muun muassa Kansallisoopperassa, Aleksanterin teatterissa, Ilmajoen musiikkijuhlilla ja Savonlinnan oopperajuhlilla, olipa yksi oopperaesitys Sipoon Lilla Villanissakin. Baletissakin on käyty Kansallisoopperassa; Anttihan on baletin ystävä, jo opiskeluaikanaan hän seurasi Teknillisen korkeakoulun kemian laboratorion ikkunasta vieressä olevan Aleksanterin teatterin balettiharjoituksia.

Museokortilla käytiin tutustumassa museoihin eri puolilla Suomea. Taidenäyttelyissä käytiin myös muun muassa Hämeenlinnassa, Mäntässä, Raaseporissa, Helsingissä, Järvenpäässä, Tuusulassa, Porvoossa ja Sipoossa.

Keskiaikaisissa harmaakivikirkoissa käytiin Sipoon Vanhan kirkon lisäksi sen sisarkirkoissa eli saman saksalaisen mestarin suunnittelemissa ja rakennuttamissa Pyhtään, Pernajan, Porvoon ja Vantaan kirkoissa sekä lisäksi Isonkyrön ja Hattulan kirkoissa.

 

P1240639 (2).JPG

Hattulan Madonna Neitsyt Maria (1300).

Tuusulanjärven taiteilijakodeissa, Ainolassa, Halosenniemessä ja Erkkolassa, kävimme useaan kertaan, sekä taidenäyttelyissä että konserteissa.

Suomen kultakauden taiteilijoista perehdyin viime vuonna erityisesti Helene Schjerfbeckiin ja Elin Danielson-Gambogiin, joista on kirjoitettu useita elämäkertoja ja fiktiivisiä romaaneita. Heidän teoksiaan on myös ollut ja on edelleen esillä useissa näyttelyissä.

Konserteissa käytiin myös, aika usein Sipoon konserttipaikoissa Lilla Villanissa, Topelius-salissa, Sipoon kirkossa, Söderkullan kirkossa, Sipoon Vanhassa kirkossa, Ravintola Tilassa ja Artborg 35:ssä, mutta myös konserttisaleissa ja kirkoissa muilla paikkakunnilla. Lisäksi näimme teatteriesityksiä, kesäteatteria, kesän musiikkifestivaalien konsertteja ja joulukonsertteja.

Muita mieleen jääneitä tapahtumia viime vuodelta olivat Enonkosken hiekanveiston EM-kisojen kilpailuveistokset, Serlachius-museo Gustafin Paperiperkele-näyttely, joka nyt nähtiin jo toisen kerran, Ähtärin eläinpuiston pandat Lumi ja Pyry, keväällä kirsikkapuiden kukinta Keravalla ja alkukesästä alppiruusujen kukinta Haagan alppiruusupuistossa. Lintujen elämää ruokintapaikalla ja pihan lintupöntöissä seurattiin vuoden ympäri. Keväällä kävin Hennan, Jarnon ja Danielan kanssa tutustumassa Osloon ja Hilkan perheen luona Sveitsissä kävin marraskuussa.

 

P1220712 (2).JPG

Vigelandin patsaspuisto Oslossa.

 

P1250145.JPG

Cailler-suklaatehtaalla Sveitsissä.

Vuoden aikana olen lukenut suuren määrän kirjoja, sekä faktaa että fiktiota. Televisiosta on katsottu joitakin sarjoja ja erityisesti ruoka- ja luonto-ohjelmia. Politiikan käänteetkin olivat viime vuoden aikana erityisen vauhdikkaita, ja niitä seurattiin lehdistä ja televisiosta.