20210420_170509.jpg

 

Viime talvena lunta satoi useaan otteeseen, joten omakotitalon pihatöihin kuului meilläkin lumien linkoaminen pihateiltä. Kun Antti ei enää jaksanut ohjata itsevetävää lumilinkoa, todettiin, että jossain on vikaa, joka pitää selvittää. Varasimme ajan Helsingin Sydänsairaalasta, jossa lääkäri määräsi tehtäväksi sydämen varjoainekuvauksen. Kuvauksessa löydettiin tukkeutuneita verisuonia, jotka sijaitsivat sellaisessa paikassa, että ohitusleikkaus jouduttaisiin tekemään avosydänleikkauksena. Helsingistä lähti lähete Tampereen Sydänsairaalaan, jossa leikkaus tehtiin jo viikon kuluttua kuvauksesta.

Vein Antin Tampereen Sydänsairaalaan, jossa otettiin laboratoriokokeita ja röntgenkuvia. Sairaanhoitaja, anestesialääkäri ja sydänkirurgi kertoivat meille seuraavana päivänä tehtävän leikkauksen yksityiskohdista. Antti jäi sairaalaan odottamaan leikkausta, ja minä lähdin ajamaan kotiin, koska vierailut Sydänsairaalan osastoilla eivät koronan takia olleet sallittuja.

Leikkaus kesti varhaisesta aamusta yli puolenpäivän. Sen jälkeen kirurgi soitti minulle ja kertoi, että leikkaus oli tehty lyövällä sydämellä eikä sydän-keuhkokoneen kanssa ja että se oli sujunut hyvin. Antti oli teho-osastolla muutaman päivän, ja kun toipuminen eteni normaalisti, hän pääsi vuodeosastolle, josta hän pääsi kotiin reilun viikon kuluttua.

Tänään hain Antin sairaalasta kotiin, jossa toipuminen ja kuntoutuminen jatkuu seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana. Antti kertoi, että sairaalan henkilökunta oli nuorta, lääkärit ja hoitajat olivat taitavia ja mukavia ja ilmapiiri oli positiivinen. Ruoka olisi kuulemma saanut olla parempaa. Se oli siis varmaankin sydänystävällistä.