DSC00454 (2).JPG

Iguaanista näkyi puun oksien välistä vain pää.

Antti bongasi taas aamu-uinnillaan iguaanin uima-altaan viereisestä puusta. Kun tulin kuntosalilta uima-altaalle, iguaani oli edelleen puun oksalla. Sitä siinä sitten hetken aikaa katselimme ja minä otin kuviakin siitä. Näitä iguaaneja varten olen ruvennut kuljettamaan aamuisin kameraa mukana kuntosalille ja uima-altaalle.

Eilen kirjoitin päiväkirjaani, että Sibelius sävelsi Amerikassa New Yorkin Laulumiehille ”Siltavahti”-nimisen kappaleen vuonna 1929. Näin oli kirjoitettu USAsuomeksi-sivustolle ja näin muistaakseni myös sävellyksen kopion eilen Virkkuselle lahjoittaneet laulumiehet kertoivat. Kuitenkin Janne Virkkunen kertoi esityksessään, että Sibelius teki ainoan matkansa Amerikkaan vuonna 1914. Tarkistin asian Sibelius-sivustolta, jossa kerrottiin, että vuonna 1929 saapui Suomesta Sibeliuksen New Yorkin Laulumiehille säveltämä Siltavahti. New Yorkin Laulumiehet -kuoro esitti kappaletta konserteissaan ja myös vuonna 1956 Suomeen tekemällään kuoron konserttimatkalla. New Yorkin Laulumiehet -kuoro on lakkautettu, mutta Floridan Laulumiehet toimii aktiivisesti.

Aamulla televisiossa kerrottiin kahdesta tapauksessa, joissa hai oli Palm Beachin piirikunnassa hyökännyt uimassa olleen henkilön kimppuun. Kummasskin tapauksessa uimari oli saanut pahoja puremia, toisessa jalkaan ja toisessa käteen. Mitään hengenvaaraa hyökkäykset eivät olleet aiheuttaneet.

Kuluvasta vuodesta tulee todennäköisesti Floridan kaikkien aikojen kuumin. Tämän vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden lämpötilojen perusteella tämä on toiseksi lämpimin vuosi vuoden 1888 jälkeen, jolloin säännölliset lämpötilamittaukset aloitettiin. Vuonna 1990 tammi-lokakuun keskilämpötila oli 74,1°F, tänä vuonna 73,9°F (23,3°C). Marraskuu on edelleen ollut hyvin lämmin, joten koko vuoden ennätyksen uskotaan menevän rikki. Palm Beachin piirikunnassa lämpötila on yli 200 päivän ajan noussut joka päivä yli 80°F (26,7°C).

Palm Beach Postissa pohdittiin, onko kyseessä ilmaston lämpeneminen vai normaali lämpötilan vaihtelu. Joka tapauksessa kymmenen lämpimintä vuotta yli 100 viime vuoden aikana ovat tilastojen mukaan olleet vuoden 1998 jälkeen. Jos lämpötilat nousevat pysyvästi, se vaikeuttaa muun muassa merikilpikonnien pesintää. Kuumassa hiekassa kehittyy enemmän naaras- kuin koiraskilpikonnia. Jos vesi on liian lämmintä liian kauan, se vahingoittaa myös koralleja.

Kävimme tänään katsomassa Boynton Beachin Cinemark-elokuvateatterissa elokuvan My All American. Elokuva kertoo tositarinan legendaarisesta amerikkalaisesta jalkapallonpelaajasta Freddie Steinmarkista. Steinmark oli pienikokoinen amerikkalaisen jalkapallon pelaajaksi, mutta hänen isänsä valmensi häntä pienestä pitäen tiukalla otteella ja hänestä kehittyikin erinomainen pelaaja.

Kun Teksasin yliopiston jalkapallovalmentaja vuonna 1969 näki videolla Steinmarkin pelaavan, hän päätti tarjota Steinmarkille apurahaa opiskeluun Teksasin yliopistossa ja mahdollisuutta pelata voittoisassa Texas Longhorns -jalkapallojoukkueessa. Myös Steinmarkin tyttöystävä Linda muutti Teksasiin opiskelemaan. Vuosisadan peliksi kutsutussa Texas Longhornsin ja Arkansas Razorbacksin välisessä ottelussa, jota myös presidentti Richard Nixon oli seuraamassa, Steinmark teki huippusuorituksen. Texas Longhorns voitti ottelun 15  - 14.

Steinmarkin jalka oli ollut kipeä jo jonkin aikaa ja tämän ottelun jälkeen hän meni näyttämään sitä lääkärille. Hänellä todettiin reisiluun syöpä ja hänen toinen jalkansa jouduttiin amputoimaan. Jalan amputointikaan ei estänyt syöpää leviämästä. Steinmark eli jalan amputoinnin jälkeen vain puolitoista vuotta. Tämä puolentoista vuoden ajan hän keskittyi opintoihinsa, vietti aikaa perheensä kanssa ja valmensi yliopiston fukseja sekä toimi Amerikan syöpäyhdistyksen edustajana pitäen kannustavia puheita ympäri maata.