P1120856.JPG


Sipoon vanha kirkko valmistui vuonna 1454.


Elokuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna, viime viikon lauantaina ja sunnuntaina minulla oli opasvuoro Sipoon vanhassa kirkossa kumpanakin päivänä. Lauantaina oli päivävuoro, klo 12 - 16 ja sunnuntaina iltavuoro, klo 16 - 20. Lauantai oli melko hiljainen päivä, kävijöitä tuli kuitenkin tasaisesti. Kahdelta kirkkoon tuli nainen kitaran kanssa. Hän tuli harjoittelemaan kolmelta alkavan kastetilaisuuden musiikkikappaleita. Yli puolen tunnin ajan sain kuunnella kaunista laulua ja soitantaa. Kun kastetilaisuus alkoi kolmelta, kirkon ovi suljettiin ja ulkopuolelle pantiin ilmoitus, että kirkossa on toimitus menossa. Kastetilaisuudessa esitettiin runsaasti kaunista musiikkia.

Sunnuntaina vietettiin Rianan 11-vuotissyntymäpäivää. Ehdin käydä juhlimassa päivänsankaria ja nauttimassa monenlaisia kahvipöydän herkkuja ennen kuin piti kiiruhtaa "töihin". Juhlien jälkeen menin opasvuorolleni vanhaan kirkkoon, jonne tuli mukavasti väkeä. Antti toi minulle eväät kirkkoon, mutta ehdin syödä ne vasta myöhemmin, kun juuri silloin kirkossa oli väkeä ja opastus käynnissä. Turussa perjantaina tapahtunut puukotusisku puhutti ihmisiä, ja jotkut tulivat sen vuoksi hiljentymään kirkkoon.

Elokuun viimeinen viikonloppu oli myös viimeinen viikonloppu, jolloin Sipoon vanha kirkko oli avoinna. Minulla oli opasvuoro sunnuntaina puolestapäivästä neljään iltapäivällä. Sää oli viileä ja syksyinen, vaikkakin poutainen, ja olin varautunut siihen, ettei kirkkoon tule juurikaan ketään käymään, mutta olikin yllättävän vilkasta. Olin ottanut kameran mukaan ja kuvasin kirkkoa sisältä ja ulkoa. Olin varannut kirjankin mukaan, mutta sitä en ehtinyt lukea paria sivua enempää.

Oppaana olo on ollut niin mukavaa, että aion jatkaa sitä ensi kesänäkin. Tämän kesän aikana on herännyt kiinnostus perehtyä vielä syvällisemmin keskiaikaiseen kirkkorakentamiseen ja keskiaikaiseen elämänmenoon yleisemminkin. Toivottavasti aiheesta löytyy kirjallista materiaalia.


P1120850.JPG


Vanhan kirkon kellotapuli on vuodelta 1811 ja taustalla oleva uusi kirkko vuodelta 1885.