Ilotulitus.jpg

 

Vuosi 2021 päättyi ja vuosi 2022 alkoi hyvin paljon samoissa tunnelmissa kuin edeltäjänsäkin. Koronapandemia vaikutti edelleenkin meidän kaikkien elämään ja jopa voimakkaammin kuin vuosi sitten. Omikron-muunnos on aiheuttanut yhä kasvavia tartuntalukuja ja juuri nyt on voimassa tiukkoja rajoituksia.

Helmi-maaliskuun vaihteessa saimme ensimmäiset koronarokotukset, toiset saatiin toukokuun loppupuolella ja kolmannet influenssarokotuksen kanssa samaan aikaan marraskuussa, kun rokotuspaikassa oli kaksi ylimääräistä koronarokotetta, jotka olivat jäämässä käyttämättä. Tämän jälkeen olo tuntui hetken turvalliselta, mutta uutiset rokotettujenkin saamista koronatartunnoista kuulostivat huolestuttavilta.

Perheenjäsenten kanssa on onneksi pystytty tapaamaan, vaikkakin aikaisempaa harvemmin, samoin ystävien kanssa. Puhelinkeskustelut ja viestittelyt perheenjäsenten ja ystävien kanssa ovat kuitenkin usein korvanneet tapaamisia.

Perhejuhlia on vietetty eri tavoin, sekä paikan päällä osallistuen että striimattuna katsoen. Heikin ja Outin toisen pojan Eino-Antonin kastejuhlaa seurasimme maaliskuussa striimattuna Paippisissa. Toukokuussa katselimme Jannen ylioppilasjuhlaa samoin striimattuna Porkkalan lukiosta. Jannen juhla järjestettiin perheenjäsenille ja ystäville Päivin ja Juuson kodissa. Heinäkuussa Antti ja Liisa järjestivät ylioppilasjuhlan Belgiassa ylioppilaaksi päässeelle Erikille. Jannen sotilasvalajuhlaa seurattiin striimattuna Upinniemen varuskunnasta ja Juulian konfirmaatiota Kirkkonummen kirkosta. Juulian rippijuhlaa vietettiin perheen Kantvikin kodissa. Rianan konfirmaatioon Porvoon kirkossa pääsin osallistumaan, koska sinne pääsi sen verran moni rippilapsen perheenjäsen. Rianan rippijuhlaa vietettiin Jarkon ja Gian kodin pihalla ja terassilla. Ja Edenin kaksivuotissyntymäpäivää juhlittiin vauhdikkaasti Somerolla.

Marraskuun lopulla Antti-veljemme kuoli yllättäen sydänkomplikaatioihin, ja näin poistui Sipoon Sudet -viisikostamme yksi jäsen. Hänen siunaus- ja muistotilaisuuteensa osallistuimme joulukuussa.

Sipoon vanhan kirkon opastukset toteutettiin viime kesänä normaalisti, ja minullakin oli kesäkuun alusta elokuun loppuun useita opasvuoroja, joiden aikana oli monia kiinnostavia kohtaamisia ja keskusteluja kirkossa vierailevien kanssa. Syksyllä Sipoon suomalaisen seurakunnan ystäväpalvelu aloitti maaliskuussa 2020 keskeytyneen toimintansa ja olen jo käynyt muutaman kerran ystävätapaamisessa.

Pihapiirin lintuja ja muita eläimiä olemme seuranneet aktiivisesti. Kimmo ja Kimi kävivät ripustamassa yhden uuden telkänpöntön pihaan. Tein Kimmolle telkistä ottamistani kuvista kuvakirjan kiitokseksi siitä suuresta työstä, jonka hän on tehnyt käydessään vuosittain tarkastamassa pöntöt ja ripustamassa uusia pönttöjä sekä kertoessaan meille telkkätarinoita.

Vuodelta 2020 koronapandemian takia peruutetut Ilmajoen musiikkijuhlat ja Savonlinnan oopperajuhlat jäivät myös vuonna 2021 järjestämättä, samoin monet muut kulttuuritapahtumat. Jonkin verran olen vuoden aikana osallistunut kulttuuritapahtumiin, ja olen myös seurannut luentoja, opastuksia ja konsertteja striimattuina ja tallennettuina.

Järvenpään 70-vuotisjuhlaan liittyvän luentosarjan luentoja Järvenpään historiasta, kehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä katsoin Järvenpään YouTube-kanavalta. Muutamaan taidemuseoiden virtuaaliopastukseenkin, kuten Ilja Repinin taiteen esittelyyn sekä Outi Heiskasen näyttelyn etäopastukseen osallistuin, samoin myös Serlachiuksen taidemuseo Göstan järjestämän Kultakauden naistaiteilijoita -Teams-virtuaaliopastukseen.

Tuusulan Lottamuseon päänäyttelyssä Lotta Svärd - 100 vuotta yhteiskuntavastuuta tutustuin suomalaisten naisten vapaaehtoiseen työhön ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen, kun ensin olimme pitäneet siellä Seijan kanssa Jykls:n toimintaan liittyvän palaverin.

Kultainen kesä -konsertti järjestettiin Villa Albertissa Porvoossa ja samalla oli mahdollisuus tutustua myös Villa Albertin Kultainen kesä -taidenäyttelyyn. Kaunis Veera -musiikkinäytelmä Sipoon kesäteatterissa oli hauska sen laulajat ja muusikot olivat taitavia. Taiteen kotitalo -näyttely Keravalla oli monimuotoinen katsaus nykytaiteeseen. Repin-näyttely Ateneumissa esitteli Ilja Repinin upeita maalauksia.

Päättyneen vuoden aikana olemme mahdollisimman monissa päätöksissämme ja valinnoissamme suosineet kotikuntaamme Sipoota ja sen tarjoamia palveluja, joita onneksi onkin aika hyvin tarjolla. Niin on myös sipoolaisten kulttuuripalvelujen osalta.

Sipoossa osallistuin muun muassa Sipoon kamariorkesterin Mozart-konserttiin Sipoon kirkossa ja Sipoon Äänet -kitarafestivaalin yhteydessä pidettyihin kitaristi Berta Rojasin kitarakonserttiin Savijärven kartanossa ja Wieniläinen ilta -konserttiin Sipoon kirkossa. Kulttuurikävelyt Sipoossa -sarjassa pääsin tutustumaan Söderkullan kartanon historiaan. Söderkullan kakkukartano aloitti kesäkuussa toimintansa Söderkullan kartanossa, ja siellä on käyty kahvilla muutamia kertoja ystävien kanssa.

Sukkia olen neulonut koko vuoden televisiota katsellessa. Ja lukenut olen myös paljon, koko ajan on ainakin yksi kirja luettavana. Jos minun pitäisi äkkiä nimetä yksi kiinnostava lukuelämys viime vuodelta, niin se olisi Anneli Kannon kirja Rottien pyhimys, joka kertoo Hattulan Pyhän Ristin kirkon seinä- ja kattomaalausten tekemisestä 1500-luvulla.

Syyskuussa käytiin Hilkan, Fransun ja Martin kanssa kävelemässä Sipoonkorven kansallispuistossa Byabäckenin reitti kauniissa syyssäässä. Tutustuminen Sipoonkorpeen jatkuu myös vuonna 2022. Mitään erityisiä uudenvuoden lupauksia en kuitenkaan ole tehnyt, koska kokemus on osoittanut, että ne unohtuvat nopeasti, useimmiten jo tammikuun aikana.