23795794_1750994694964348_5828313529734241571_n.jpg

 

Järvenpäässä Ratsastuskeskus Ainossa on esitetty marraskuun jälkipuoliskolla musiikkinäytelmää Suomenhevosen tarina. Näytelmä on omistettu 100-vuotiaalle Suomelle ja 110-vuotiaalle suomenhevoselle. Suomenhevonen sai kantakirjan vuonna 1907, kymmenen vuotta ennen Suomen itsenäistymistä. Näytelmän käsikirjoituksen on tehnyt Keski-Uudenmaan Teatterin (KUT:n) johtaja Heikki Lund ja esityksen on ohjannut Kari Paukkunen.

Suomenhevosen tarinan kertojana toimii Pekka-hevonen, jota esittävät Uuras-hevonen sekä mainio Seppo Halttunen. Uuras on 25-vuotias suomenhevonen, joka on raviurheilusta vetäydyttyään esiintynyt useissa elokuvissa ja näytelmissä. Toinen näytelmässä esiintyvä hevonen on vikellyshevonen Kiripassi. Myös tänä päivänä erittäin suositut keppihevoset pääsevät ratsastajineen näyttämölle. Muita näytelmän esiintyjiä ovat muun muassa Pertti Koivula, Anna-Leena Sipilä, Antti Reini, Anu Sinisalo ja Jari Hämäläinen, musiikista huolehtii Altti Uhleniuksen nelihenkinen bändi.

Suomenhevosen tarina kertoo Lahtisen perheen elämästä neljän sukupolven ajalta sekä suomenhevosen roolista ja sen muuttumisesta tänä aikana. Lahtisen perheen isä Arvo on ostanut Pekka-hevosen Juhani Aholta. Pekalla on kunniakas menneisyys, sillä se on päässyt kuljettamaan Juhani Ahon lisäksi muun muassa Jean Sibeliusta ja muita Suomen kultakauden taiteilijoita. Pekka on Lahtisen perheen apuna maa- ja metsätöissä, ja se joutuu myös osallistumaan talvi- ja jatkosotaan.

Näytelmä oli koskettava ja samalla hauska ja viihdyttävä, varsinainen historian oppitunti. Esiintyjät olivat hyviä ja lauloivatkin hyvin, musiikkinumeroissa laulettiin eri tyylilajeissa hevosesta. Jokaisesta teatterilipun hinnasta lahjoitettiin kaksi euroa suomenhevosille ja toiset kaksi euroa sotaveteraaneille. Katsomo oli rakennettu ratsastusmaneesiin, ja siellä istuttiin takit päällä, kyseessä oli siis hieman poikkeava, mutta erittäin onnistunut, teatteriesitys.

Vuonna 1939 Suomessa oli noin 400 000 hevosta, jotka pääosin olivat suomenhevosia. Nykyään suomenhevosia on vajaa 30 000. Sodissa suomenhevosia käytettiin muun muassa kaluston, ampumatarvikkeiden, muonan, kenttäkeittiöiden ja tykistön kuljetukseen. Niiden on sanottu osoittautuneen erittäin kestäviksi ja luotettaviksi sodan olosuhteissa. Tänä päivänä hevosen rooli on muuttunut melkoisesti: "Ennen meidän kanssamme aikaa viettivät talojen isännät mutta nykyään nuoret tytöt ja naiset ovat talleilla." toteaa Pekka-hevonen alias Seppo Halttunen näytelmän loppupuolella.