Vihdoinkin saatiin kunnollinen kesäpäivä; aurinko paistoi ja lämpötila nousi yli kahdenkymmenen asteen. Tänään mentiin isolla joukolla (Katri, Eino, Martti, Maria-Liisa, Hilkka, Fransu, Antti, Jarno ja minä) lounaalle Järvenpäähän Vanhankyläntien varrella olevaan Ravintola Härmän Ratiin. Härmän Rati toimii hirsirakennuksessa, jonka hirret on siirretty Alahärmästä. 1920-luvulla Alahärmän Ojalan kylään rakennetussa kaksfooninkisessa hirsisessä rakennuksessa toimi ensin Ojalan kansakoulu vuoteen 1966 asti ja sen jälkeen muun muassa nahoittamo. Ravintola- ja majoitusyritys Härmän Rati avattiin Järvenpäässä yleisölle tammikuussa 2013.

Koska olimme Maria-Liisan ja Jarnon kanssa hieman muita aikaisemmin Järvenpäässä, menimme odotellessamme käymään aperitiivilla Vanhankylän Kartanossa eli Uudessa Vanhiksessa, joka on noin kilometrin päässä Härmän Ratista. Kartanon ulkoterassilla oli miellyttävä istua, kun aurinko paistoi, tuuli puhalsi leppeästi ja Tuusulanjärvi kimalteli.

Vanhankylän kartano.JPG

Vanhankylän Kartanon päärakennus.

PICT0032.JPG

Vanhankylän Kartanon kesäkukkateline.

Härmän Ratista saa Ratin väen mukaan, jos ei kylän parasta, niin ainakin maailman parasta lounasta. Lounaalla oli tarjolla salaattipöytä, keitto ja kaksi lämmintä ruokaa. Tänään keitto oli punajuurikeitto ja lämpimät ruoat olivat jauhelihamureke ja kanaa curry-mangokastikkeessa. Kana oli maukasta ja lounaan hinta-laatusuhde kohdallaan. Lounaan jälkeen menimme vielä Paippisiin, jossa Hilkka nauratti meitä lukemalla otteita vintiltä haetusta päiväkirjastaan kesältä 1968, jolloin hän pyrki oppikouluun.

Koski Tl:n kattohaikaranpesässä on kuoriutunut jo kolme poikasta. Välillä pesässä näyttääkin olevan aikamoinen kuhina. Birdlife Suomi järjestää Yle Turun kanssa nimikilpailun, jossa haetaan Suomen ensimmäisille kattohaikaranpoikasille nimiä. Nimiä voi ehdottaa vajaan parin viikon ajan, minkä jälkeen viiden hengen tuomaristo valitsee haikaranpoikasille nimet.