DSCN2075.JPG

Boynton Beachin Cinemark 14 -elokuvateatteri on tullut meille tutuksi.

Aamutoimien jälkeen lähdettiin elokuviin Boynton Beachin Cinemark 14 -elokuvateatteriin. Menimme kello 10.25 näytökseen katsomaan kahdeksan Oscar-ehdokkuutta saanutta draamaelokuvaa The Imitation Game (2014). Elokuva kertoo tositarinan brittiläisestä matematiikan nerosta ja salausjärjestelmien asiantuntijasta Alan Turingista, jota esittää Benedict Cumberbatch.

The Imitation Game -elokuva alkaa talvesta 1952, jolloin Iso-Britannian poliisi saa ilmoituksen asuntomurrosta Alan Turingin kotiin. Kun poliisit tulevat tutkimaan tapausta, he päätyvät pidättämään Turingin, joka on homoseksuaali, epäiltynä ”törkeästä säädyttömyydestä”. Turingin tarina etenee elokuvassa useassa ajassa; kerrotaan hänen kouluajastaan, jolloin hän jo osoittaa poikkeuksellista matemaattista lahjakkuutta, opinnoistaan sekä työstään toisen maailmansodan aikana, jolloin hän osallistuu Saksan laivaston käyttämien salakirjoitusjärjestelmien murtamiseen.

Enigma-koodien murtamisen ansiosta liittoutuneet voittivat toisen maailmansodan, mikä lyhensi sotaa ja sen ansiosta pelastettiin tuhansia ihmishenkiä. Alan Turing ei vain koskaan saanut ansaitsemaansa kunniaa saavutuksistaan. Sodan päätyttyä Enigma-koodin murtaminen salattiin viideksikymmeneksi vuodeksi. Sodan jälkeen Turing suunnitteli vielä muun muassa yhden ensimmäisistä ohjelmoitavista digitaalisista tietokoneista.

Kun Turing tuomittiin homoseksuaalisuudesta, joka siihen aikaan oli laitonta Yhdistyneessä Kuningaskunnassa, hänen pidättäjänsä eivät tienneet, että hän oli nykyaikaisen tietojenkäsittelyn uranuurtaja, joka oli sodan aikana johtanut Enigma-salauslaitteen koodijärjestelmän murtanutta joukkoa. Turing sai valita vankilan ja ehdonalaisen välillä. Hän valitsi ehdonalaisen, jonka ehtona oli hormonihoitojen aloittaminen. Hoidoilla oli ikäviä sivuvaikutuksia, jotka mursivat Turingin. Hän teki itsemurhan 41-vuotiaana vuonna 1954.

The Imitation Game on harvinaisen hieno elokuva nerokkaasta Alan Turingista, jonka elämässä oli paljon surua ja vaikeuksia. Tuntuu surulliselta ja epäoikeudenmukaiselta, että hän ei eläessään saanut tunnustusta saavutuksistaan, vaan päinvastoin joutui vainotuksi homoseksuaalisuutensa takia. Benedict Cumberbatch esittää elokuvassa Alan Turingia hienosti ja koskettavasti ja hän on myös ehdokkaana miespääosa-Oscarin saajaksi.

Alan Turing on saanut kuolemansa jälkeen erilaisia huomionosoituksia. Pääministeri Gordon Brown pyysi vuonna 2009 hallituksensa puolesta kirjallisesti anteeksi Turingin kohtelua: ”Olemme pahoillamme, olisit ansainnut parempaa.” Turingin saama tuomio kumottiin lopullisesti vuonna 2013. (Wikipedia)

Elokuvan jälkeen menimme Boynton Beachin ostoskekukseen syömään kiinalaisen ravintolan kanalounaan.