Pitkästä aikaa pääsin tapaamaan Edeniä, kun Jarno ja Henna juhlistivat  yksivuotishääpäiväänsä ja menivät syömään Helsingin keskustan ravintolaan ja minä menin Edenin seuraksi. Eden nukkui, kun menin iltapäivän puolivälissä Lauttasaareen, ja kun hän heräsi, Jarno ja Henna olivat lähteneet. Aluksi Eden kummasteli, kun äiti ja isä eivät olleet paikalla mutta onneksi ei kuitenkaan nostanut asiasta meteliä. Katsoimme YouTubelta Pipsa Possu -videoita, jotka ovat tällä hetkellä kuulemma suosikkeja. Osku-koira makaili rauhallisesti makuuhuoneessa ja pari kertaa se kävi katsomassa, että meillä oli kaikki hyvin ja palasi sitten lepäämään. Jarnokin soitti muutaman kerran ja kysyi, miten meillä menee. Hyvinhän meillä meni ja oli mukavaa.

Sunnuntaiaamuisin seitsemältä katsomme TV1:stä aina ruotsalaisen Talot huokuvat historiaa -sarjaa, jossa historioitsija Christopher O'Regan ja rakennustutkija Erika Åberg tutustuttavat vanhojen talojen nykyiset omistajat eri puolilla Ruotsia taloihinsa ja niiden historiaan, rakentajiin ja aikaisempiin asukkaisiin. Sarja on tosi kiinnostava ja yllättävän paljon historioitsija onnistuu arkistoista löytämään tietoa, karttoja ja valokuvia hyvinkin vanhoista taloista ja niiden vaiheista. Rakennustutkija puolestaan kunnostaa jokaisessa talossa jonkin kunnostusta vaativan kohteen. Tämänkertainen historiallinen rakennus oli Uppsalan Fyrisån-joen varrelle vuonna 1901 valmistunut kaupunkipalatsi, jonka yhdessä asunnossa asui kuningas Kustaa VI Aadolf opiskeluaikanaan.

Kahdeksalta nostin laskosverhon ylös ja yllätyin suuresti. Etupihalla käveli emohirvi ja sen viimevuotinen vasa, ja yhtäkkiä nämä paneutuivat vierekkäin makuulle kahdenkymmenen metrin päähän talostamme. Olin ollut aikeissa lähteä postilaatikolle päivän Hesaria hakemaan, mutta eihän näitä kahta voinut häiritä, kun ne olivat niin uuvuksissa, että tarvitsivat lepoa. Niitä sitten katseltiin kahden tunnin ajan, sillä kymmenen aikaan ne nousivat ylös ja lähtivät rauhallisesti tallustamaan talomme sivuitse metsään. Sen jälkeen lähdin postilaatikolle ja näin pihassa eri puolilla niiden jälkiä. Kyllähän se uuvuttaa, kun lunta on nyt aika paljon ja ne joutuvat rämpimään umpihangessa.

 

P1270390 (3).JPG

Kahden tunnin ajan hirvet lepäilivät lumihangessa.

P1270437 (2).JPG

Sen jälkeen ne nousivat verkkaisesti ylös ja lähtivät jatkamaan matkaa. Taustalla oleva naapurin navetta näyttää olevan hyvin lähellä, vaikka sinne on matkaa parisataa metriä.

 

P1270450 (2).JPG

Hirvi kurkisti kiven takaa ja tarkisti, että oli turvallista tulla näkyviin.