20200926_165612.jpg

Hangelbyträsketin rannalla on komea kallio,

Lauantaina lähdin pitkästä aikaa kävelemään Hangelbyträsketille ja päätin sitten kävellä järven ympäri, kun sääkin oli miellyttävän lämmin. Järvellä uiskenteli sorsalintuja, joita en pystynyt tunnistamaan, kun ne olivat keskellä järveä eikä minulla ollut kiikaria mukana. Muitakin ihmisiä oli järvellä kävelemässä ja eräs pariskunta näytti löytäneen suppilovahveroita. Oli minullakin pieni muovipussi taskussa siltä varalta, että polulla kasvaisi sieniä, koska en aikonut poiketa poluilta. Muutaman kantarellin löysinkin ja kodin läheltä sitten jonkin verran suppilovahveroita. Kävin myös järven toisessa päässä olevalla kalliolla, jossa oli mielenkiintoisen näköinen luola.

 

20200926_165449.jpg

 

Sunnuntainakin sää oli kesäinen; aurinkoinen ja lämmin. Aamulla avoimesta ikkunasta kuului pitkän aikaa lintujen ääniä, ja myöhemmin viisi joutsensa lensi matalalla pihan yli. Joutsenet olivat ehkä yöpyneet Hangelbyträsketillä ja sieltä sitten lähteneet lentoon. Aamupäivällä lähdin taas kävelemään mutta nyt eri suuntaan kuin lauantaina ja taas mukana oli pieni muovipussi, ihan varmuuden vuoksi. Tällä matkalla löysin jonkin verran suppilovahveroita. Näin myös kolme metsäkaurista kirmaamassa lähimaastossa. Lähitienoot ovat muuttuneet tosi paljon siitä, kun melkein kolmekymmentä vuotta sitten muutimme tänne, ja tutut sienipaikatkin ovat pääosin hävinneet. Metsiä on kaadettu ja muutama talo on rakennettu metsäisille tonteille. Iltapäivällä kävelylenkin jälkeen, kun Antti katsoi formuloita, sytytin pihagrilliin tulen ja grillasin meille makkaraa. Ilmatieteen laitoksen pitkän sääennusteen mukaan koko lokakuu on poikkeuksellisen lämmin.

Kesällä seurasin aika tiiviisti WWF:n Suomen luontoliven sääksikamerasta sääksen pesintää Saimaalla. Sääksi muni kolme munaa ja kolmen poikasen kehittymistä, kasvamista ja lentoharjoituksia oli kiva seurata. Nyt WWF:n Lintulahti-luontolivessä voi seurata syksyn etenemistä Kirkkonummella sijaitsevalla kosteikolla, jossa linnut viivähtävät muuttomatkallaan.