DSCN3357.JPG

Riisipuuro valmistuu.

Olin lupautunut eilen aamulla riisipuuron keittäjäksi Suomi Talolle. Meitä oli paikalla kolme talkoolaista. Liisa oli pääemäntänä ja hän tiesi tarvittavien aineiden mitat ja määrät, kun puuroa keitettiin isoissa höyrykattiloissa  lähes kymmenen kilon riisimäärästä. Liisa ja Kari tekivät myös piirakoiden kuoritaikinan valmiiksi ja sillä aikaa minä hämmentelin puurokattiloita. Vanhastaan tiesin, että se on aika hikistä hommaa, koska kattilat ovat isoja ja kun puuro sakenee, sen sekoittaminen muuttuu raskaaksi. Muutama tunti siihen meni, että puuro oli keitetty ja kuoritaikinat tehty.

Tänään sitten olivat varsinaiset piirakanleivontatalkoot. Aloitettiin aamuseitsemältä ja iltapäivällä kolmen aikaan päästiin kotiin, kun piirakat oli leivottu ja paistettu, piirakoita tilanneet olivat noutaneet ne, tiskit oli tiskattu ja paikat siivottu. Paikalla oli hieman toistakymmentä talkoolaista, joista osa kaulitsi piirakankuoria, osa levitti täytteen ja rypytti piirakat, sitten oli vielä paistaja, voitelija ja pakkaaja, joka paketoi valmiit piirakat. Piirakat oli täytynyt tilata etukäteen ja tänään yhden jälkeen niitä sai noutaa Suomi Talolta. Piirakoita leivottiin kaikkiaan toista tuhatta, pääosin riisipiirakoita, mutta parisataa perunapiirakkaakin tehtiin.

Meitä talkoolaisia oli tällä kertaa paikalla aikaisempaa vähemmän ja jossain vaiheessa rupesi tuntumaan, että emme saa riittävästi piirakoita valmiiksi ennen kuin ihmiset tulevat niitä hakemaan, mutta ihan hyvin kaikki lopulta sujui ja kaikki saivat sen määrän, minkä olivat tilanneetkin. Päivä oli kuitenkin tosi kiireinen, ei siinä ehditty taukoja pitämään vaan kahvit juotiin työn lomassa.

Täällä Floridassa suomalaisten keskuudessa talkooperinne on tunnetusti ollut vahva ja on vieläkin. Talkoissa on ihan mukavaa ja niissä on vahva yhdessä tekemisen meininki. Nyt kuitenkin vanha polvi alkaa poistua talkooporukoista, koska he eivät enää jaksa osallistua, eivätkä nuoremmat ihan samalla tavalla ole kiinnostuneita talkootyöstä. Lisäksi se, että ne, jotka nyt osallistuvat, joutuvat vähän turhan koville, vähentää osallistumisintoa. Eläkeläisiähän täällä kaikki talkoolaiset ovat ja kahdeksan tunnin jatkuva seisominen ja kiireessä ja kuumuudessa touhuaminen käy voimille nuoremmillekin.