20181122_082053.jpg

 

Viime viikon torstaiaamuna oli herätys anivarhain puoli viiden aikaan aamulla. Äkkiä suihkuun, vaatteet päälle, kahvin juonti edellisiltana tehtyjen voileipien kanssa ja autoon matkalle kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää. Auto etäparkkiin, josta sille oli tilattu matkan aikana tehtävä ulkopesu, vahaus ja sisäpuhdistus ja sen jälkeen lentokentälle, josta matka jatkui Kaijan kanssa Geneveen aamukahdeksan lennolla. Aurinko nousi ja punasi kauniisti itäisen taivaanrannan koneen matkatessa kohti määränpäätä. Juttuseuran kanssa kolmen tunnin lentomatka sujui mukavasti, ja kun Sveitsin Alpit vihdoin tulivat näkyviin, tunne oli kuin olisi kotiin tullut. Hilkka ja J-F tulivat meitä vastaan lentokentälle ja perillä St.-Mauricessa oltiin ennen puoltapäivää. Perillä meille oli laitettu huoneet valmiiksi, Kaija valitsi alakerran huoneen ja minä pääsin yläkertaan. Illalla Tanja kutsui meidät aperitiiville kotiinsa muutaman kilometrin päähän St.-Mauricesta. Sen jälkeen söimme illallista Hilkan ja J-F:n, Mikaelin, Tanjan ja Samuelin seurassa.

 

P1200598.JPG

 

Perjantaiaamuna pian aamiaisen jälkeen lähdettiin Hilkan ja J-F:n kanssa kohti Crans-Montanaa, joka sijaitsee Valais'n kantonissa Rhônen laakson pohjoisosassa. Paikka on yksi Sveitsin tärkeimmistä ympärivuotisista matkailualueista. Kylpylöineen ja kasinoineen se on monipuolinen matkailukeskus, jossa on mahdollisuus harrastaa muun muassa laskettelua ja golfinpeluuta. Matkailutoiminta alueella alkoi jo 1890-luvulla golfinpeluupaikkana. Talviurheilun nousu Crans-Montanan alueella alkoi 1950 luvulla.

Kävelimme alueella, joka tähän aikaan vuodesta oli melko hiljainen. Kesäaktiviteettien aika oli päättynyt eikä talviurheilukausi ollut vielä alkanut. Ennen kuin jatkoimme matkaa, joimme paikallisessa ravintolassa kuumaa viiniä (vin chaud). Toinen päivän matkakohteistamme oli Valais'n kantonin pääkaupunki Sion. Siellä paikalliset markkinat olivat juuri päättymässä ja myyntikojuja korjattiin jo pois. Kiertelimme kaupungilla, jossa oli jo koristeltu jouluiseksi. Sen nähtävyyksiä ovat muiden muassa Valèren basilika ja Tourbillonin linna, joita katselimme tällä kertaa vain ulkopuolelta. Sion muistetaan Suomessakin vuoden 2006 talviolympialaisten hakijana, koska samoja kisoja haettiin myös Helsinki 2006 -olympiakisahankkeella. Italialaiset kuitenkin voittivat, ja vuoden 2006 talviolympiakisat olivat Torinossa. Siitä hakuprosessista meillä on muistona Hilkalta ja J-F:ltä saatu puinen puhelimen luuri, joka on kiinnitetty savusaunan terassin seinään, jossa se toimii olutpullon korkinavaajana. Illalla nautittiin Hilkan ja J-F:n luona iso padallinen luzernilaista fondueta, joka maistui ja lämmitti mukavasti kivan ulkona vietetyn päivän jälkeen.

 

20181123_200745 (2).jpg

 

St.-Maurice on noin neljäntuhannen asukkaan pikkukaupunki Valais'n kantonissa, mutta pienuudestaan huolimatta siellä on suuri määrä kiinnostavia nähtävyyksiä ja erilaisia tapahtumiakin on vähän väliä. Lisäksi kaupungissa on suuri määrä kouluja, jonne junat tuovat päivittäin suuren määrän opiskelijoita.

St.-Mauricen nähtävyyksien joukossa on myös kaksi kiinnostavaa kirkkoa ja lauantaina meillä olikin "kirkkopäivä", jolloin kävimme katsomassa näitä St.-Mauricen nähtävyyksiä. Aamulla sää oli ollut sumuinen, mutta puoleenpäivään mennessä taivas oli sininen ja aurinko paistoi. Aamupäivällä kiipesimme kiemurtelevan polkureitin ja 485 porrasaskelman päässä kaupungin tasolta olevaan Chapelle du Scex -kappeliin, joka on rakennettu vuoren rinteeseen. Matka kappeliin oli sen verran raskas, että ylhäällä kappelilla puuskututti melkoisesti. Hieman ennen perille pääsyä kallioseinämässä oli kyltti, jossa kysyttiin: "Missä on sinun uskosi?" Hyvä kysymys, koska ainakin huonokuntoisella oli siinä vaiheessa usko perille pääsyyn jo koetuksella. Me pääsimme perille ja näkymät kappelilta St.-Mauricen kaupunkiin olivat kauniit. Aikamme kappelia ja maisemia ihailtuamme lähdimme laskeutumaan portaita alas. Se suunta sujui sitten nopeasti ja helposti. Kävimme vielä läheisellä hautausmaalla katsomassa J-F:n vanhempien hautaa.

 

P1200843.JPG

 

Iltapäiväksi Hilkka ja J-F olivat saaneet kutsun stand-up-esitykseen ja me Kaijan kanssa menimme pyhälle Mauricelle omistettuun luostarikirkkoon (Abbaye de Saint-Maurice-en-Valais). Luostarikirkolla on monivaiheinen historia vuodesta 515 lähtien ja vuonna 2015 vietettiin sen 1500-vuotisjuhlaa. Kirkkoon, sen yhteydessä oleviin kirkon aikaisempien vaiheiden raunioihin ja kirkon mittaamattoman arvokkaaseen aarrekokoelmaan voi tutustua lipunmyynnistä saatavilla kuulokkeilla, joissa on yksityiskohtainen selostus kirkon vaiheista ja aarteista.

 

P1200903.JPG