Lauantaina olin opasvuorossa Sipoon vanhassa kirkossa. Olin ottanut iltavuoron, eli vuoro alkoi neljältä ja päättyi kahdeksalta, mutta koska neljältä kirkossa oli avioliiton siunaus, varsinainen opasvuoro alkoi puoli viideltä. Kun lähdin kirkolle, satoi ja auton lämpömittari näytti kahtatoista astetta. Arvelin, että illasta saattaisi tulla hiljainen, mutta kun sää selkeni, aurinko rupesi paistamaan ja lämpötila nousi muutamilla asteilla, väkeäkin tuli paikalle mukavasti. Muutamat kirkonkatsojat olivat kovasti kiinnostuneita ja viipyivät pitkään, ja viimeiset kävivät malttoivat lähteä vasta kahdeksalta. 

Kun kerroin eräälle pariskunnalle kirkon seinään maalatusta jatulintarhasta, he kertoivat, että Emäsalon vieressä olevan saaren rannassa on kalliotasanteella kivistä rakennettu jatulintarha ja pariskunnan rouva sanoi lapsena juosseensa sen labyrintissä. He myös näyttivät labyrintin satelliittikuvasta, josta se näkyi selvästi.

Wikipedian mukaan jatulintarhoja on Suomen rannikolla, saaristossa ja Ahvenanmaalla noin kaksisataa. Niitä on myös maalattu 1400-luvulla kivikirkkojen seinille torjumaan pahaa. Jatulintarhat ovat halkaisijaltaan yleisimmin noin kymmenen metriä, mutta niitä on myös paljon pienempiä ja suurempiakin. Tarkkaan ei tiedetä, miksi niitä on tehty, mutta mahdollisesti merimiehet ja kalastajat ovat rakentaneet niitä ajankulukseen tai tuomaan suotuisia ilmoja. Niitä on myös käytetty erilaisissa leikeissä.

Alla olevan kuvan ja suluissa mainitun artikkelin jatulintarhasta löysin netistä.

P1230772 (2).JPG

Skallerhamnin jatulintarha (kuva Yle/Mikael Kokkola).

(svenska.yle.fi/artikel/2015/08/16/jungfrudans-pa-skallerhamn)

P1070066 (4).JPG

Sipoon vanhan kirkon seinään maalattu jatulintarha.