Jokapaikanhöylä, risteilyisäntä Jokke toimi sarjassa myös halvan maistattajana Tax free -myymälässä.

Risteilyisäntä Jokke (Hannu-Pekka Björkman) maistattee halvaa laivan tax free -myymälässä (Iltalehti)

Televisiosarjoja tulee seuratuksi välillä enemmän ja välillä vähemmän aktiivisesti. Eläkkeellä ollessa niitä on seurattu enemmän kuin työelämässä ollessa ja aina välillä etsitään Yle Areenasta tai Netflixistä kiinnostavia sarjoja katsottavaksi. Joskus kun jokin sarja osoittautuu oikein kiinnostavaksi, se pitää katsoa saman tien alusta loppuun.

M/S Romantic on kotimainen neliosainen Yle TV1:llä esitetty minisarja, joka kertoo tapahtumista yhden vuorokauden aikana ruotsinlaivalla. Sarja on ollut huippusuosittu, vaikka minua hieman kummastuttaakin, mitä hauskaa ja kiinnostavaa on siinä, että katselee televisiosta neljä tunnin jaksoa, joissa on pääasiassa vain sekopäistä menoa, baarissa istumista, ryyppäämistä ja humalassa örveltämistä sekä aivan järkyttävää kiroilua. Hannu-Pekka Björkman risteilyisäntänä on kylläkin mies paikallaan.

Olemme viime vuosien aikana katselleet useita espanjalaisia ja pohjoismaisia sarjoja, ja ne ovat kaikki olleet kiinnostavia, jännittäviä ja hienosti kuvattuja. Espanjalaisia katsomiamme sarjoja ovat olleet 1900-luvun alun loistohotellista kertova Grand Hotel, maan hienoimman 1950-luvun tavaratalon tarina Velvet - muotitalon tarina, rikkaan perijättären ja pappismiehen rakkaudesta 1920-luvun Espanjassa kertova La Señora ja sevillalaisen sisäoppilaitoksen elämää 1920-luvulla kuvaava Toinen katse. Ja vielä Sodan aika -sarja, joka alkaa vuodesta 1921, jolloin joukko madridilaisia naisia lähtee Marokkoon perustamaan sairaalaa Rifin sodassa haavoittuneille. Rifin sota oli Espanjan Marokossa vuosina 1920 - 1926 käyty Espanjan kuningaskunnan ja Rifin alueen berberiheimojen välinen sota.

Tanskalaissarja Vallan linnake on ollut yksi kiinnostavimmista televisiosarjoista. Siinä seurataan kuvitteellista Maltilliset-puoluetta ja sen juuri valittua puheenjohtajaa Birgitte Nyborg Christenseniä, josta tulee Tanskan pääministeri. Norjalaissarjoista katsoimme viimeksi sarjan Unelmien maa, joka kertoo siitä, miten 1970-luvun Stavangerin alueen nuorten aikuisten elämä mullistuu, kun Norjan rannikolta löydetään öljyä.

Ruotsalaissarjasta Aika on meidän on esitetty kaksi kymmenen jakson kautta ja kolmas kausi on vielä tulossa. Sarja kertoo Löwanderin perheestä, joka pyörittää ravintolatoimintaa Tukholmassa. Tarina alkaa toisen maailmansodan päätyttyä vuonna 1945.Sarja on erittäin hyvin tehty ja lavastettu ja siinä on kiinnostavia henkilöitä. Ruotsalaissarja Solsidan on tosi hauska sarja ja sen esittäjät ovat aivan huippuja.

Kaikkein kiinnostavin tällä hetkellä menossa olevista sarjoista on Netflixillä esitettävä maailman kallein tv-sarja The Crown, joka kertoo Englannin kuningatar Elisabet II:sta, prinssi Philipistä ja Englannin kuninkaallisen perheen elämästä. Tästäkin sarjasta on esitetty kaksi kautta ja kaksikymmentä jaksoa ja kolmatta kautta odotellaan.

Vielä tulee mieleen australialaissarja Kotiin takaisin, josta esitettiin kuusi tuotantokautta ja 67 jaksoa. Sen tapahtumat sijoittuivat 1950-luvun Australiaan. Toinen muutamia vuosia sitten esitetty ja mieleen jäänyt sarja on BBC:n tuottama brittisarja Viimeinen tango Halifaxissa, jossa kaksi jo eläkeikään ehtinyttä nuoruudenystävää löytää toisensa uudelleen netin välityksellä.

Kotimaisia sarjojakin on seurattu, mutta näitä aivan uusimpia emme ole kovin paljon katsoneet. Sairaalasarja Syke ja hassunhauska Luottomiehet on nähty. Vanhemmista sarjoista tulevat mieleen Pirunpelto, Taivaan tulet ja fiktiiviseen Miikkulan kylään sijoittuva Karjalan kunnailla. Kotikatua ja Uusi päivä -sarjaakin seurattiin. Riana oli innokas Uusi päivä -fani, joka muistaa vieläkin melkein jakson tarkkuudella, mitä sarjassa milloinkin tapahtui. Huomasin juuri, että Areenassa on nähtävissä taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon elämästä kertova kahdeksanosainen sarja Venny vuodelta 2003. Se täytynee katsoa uudestaan, koska se on hieno kuvaus Suomen kultakauden ajasta. Muitakin sarjoja on katsottu, mutta nämä tulivat mieleen miettimättä.