DSCN1244 (2).JPG

Säveltäjä Joonas Kokkonen.

Ehkä säveltäjä Joonas Kokkosen elämä ja musiikki olisivat jääneet minulle paljon vieraammiksi, elleivät Elina ja Antti kaksitoista vuotta sitten olisi asettuneet Alvar Aallon suunnitteleman ja vuonna 1969 Joonas Kokkosen taiteilijakodiksi valmistuneen Villa Kokkosen isäntäväeksi ja ryhtyneet järjestämään siellä opastuskierroksia ja konsertteja sekä tarjonneet paikkaa myös yksityisten juhlien pitopaikaksi. Me tutustuimme Elinaan ja Anttiin vuoden 2010 kesällä, kun Helsingin Sanomissa oli pieni ilmoitus mahdollisuudesta vierailla Villa Kokkosessa ja osallistua pieneen musiikkihetkeen.

Ensimmäisen vierailumme jälkeen, kuten olen useaan otteeseen muistellut, olemme järjestäneet siellä perhejuhlia ja juhlia ystäville sekä käyneet konserteissa. Järvenpäässä on kuluneen viikon aikana vietetty 13.11.1921 syntyneen Joonas Kokkosen syntymän 100-vuotisjuhlaa ja lauantaina Villa Kokkosessa järjestettiin syntymäpäiväkonsertti, joka on katsottavissa myös Järvenpään YouTube-kanavalla. YouTube-kanavalla on myös Villa Kokkosen esittelyvideo.

Täytyy sanoa, että nyt ei tunnu oikein mukavalta Elinan ja Antin puolesta. He päättivät irtisanoa vuokrasopimuksensa Villa Kokkosessa, koska Järvenpään kaupunki korotti heidän vuokransa moninkertaiseksi eikä heillä ollut enää taloudellisia mahdollisuuksia jatkaa. Kuitenkin he olivat yli kymmenen vuoden ajan pitäneet huolta Villa Kokkosesta ja siitä, että se säilyy hyvässä kunnossa. He olivat tehneet sitä tunnetuksi kansainvälisestikin ja se oli suosittu ympärivuotinen vierailukohde. He olivat luoneet talon tarinan, johon kuului opastuskierroksen lisäksi musiikkihetki taiteilijakodin konserttisalissa. Ja heillä oli myös suunnitelmia sekä Järvenpään 70- että Joonas Kokkosen 100-vuotisjuhlavuoden viettämiseksi. Nyt kuitenkin aivan jotkut muut esittelevät Villa Kokkosta esittelyvideolla ja konsertoivat siellä.

 

DSCN1246 (2).JPG

Villa Kokkosen konserttisali.

Katsoin YouTubelta Villa Kokkosen esittelyvideon ja Helsingin filharmonisen kuoron esittämän Paavon virren Kokkosen oopperasta Viimeiset kiusaukset. Tämän virren Antti usein lauloi Elinan säestyksellä Villa Kokkosen musiikkihetkissä. Katsoin myös tallenteen Järvenpään kulttuuri- ja tapahtumapalvelujen Villa Kokkosessa järjestämästä Joonas Kokkonen 100 vuotta -juhlakonsertista, jossa esiintyi pianotaiteilija Folke Gräsbeck sekä Kamus-kvartetti ja jossa kuultiin Kokkosen musiikkia neljänkymmenen vuoden ajalta. Folke Gräsbeck myös juonsi konsertin ja kertoi Joonas Kokkosen elämästä ja musiikista.