DSC06933.JPG

Kirppu on eksynyt arovuokon terälehdelle.

Menin aamupäivällä äidin seuralaiseksi silmälääkärikäynnille Keravalle, josta jatkoimme matkaa Sipoon terveyskeskukseen laboratoriokokeeseen. Paippisista kotiin lähtiessäni sain mukaani tämän viikon tiistaina ja torstaina ilmestyneet Ilmajoki-lehdet. Molemmissa lehdissä on käsitelty Ilmajoen Musiikkijuhlia, jotka jatkuvat vielä tulevan viikonlopun. Tiistaina 9.6. ilmestyneessä lehdessä kerrotaan otsikolla ”Presidenttipari Musiikkijuhlilla”, että ”Presidentti Halonen suitsutti kehuja Elämälle-oopperalle”. Presidentti Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi vierailivat viime viikonloppuna Ilmajoen Musiikkijuhlilla ja kävivät katsomassa sekä Elämälle-oopperan että Musiikkijuhlien 40-vuotiskonsertin, jossa solistina oli Karita Mattila. Tarja Halonen kertoi pitäneensä sekä näkemästään että kuulemastaan Elämälle-oopperassa. Myös roolisuorituksia, librettoa sekä dramaturgiaa Halonen kiitteli.

Torstain 11.6. Ilmajoki-lehti käsittelee vielä Elämälle-oopperaa, josta Risto-Pekka Alhainen on kirjoittanut arvion otsikolla ”Me soinnumme yhteen - Elämälle”. Arvio oopperasta on kokonaisuudessaan hyvin myönteinen. Musiikki, libretto, ohjaus, lavastus, roolisuoritukset; Alhaisen mukaan kaikki toimii. Alhainen toteaa, että ”se, että vuodesta toiseen paikallinen kökkäporukka saadaan rakentamaan infrastruktuuri, joka mahdollistaa ammattimaisen oopperan tuottamisen Kehä kolmosen tuolla puolen asuvan näkökulmasta ”ei missään”, on ihme”.

Maria Syväniemi kirjoittaa Ilmajoki-lehdessä, että ”Karita Mattila toi auringon oopperarantaan”. Syväniemi kirjoittaa myös, että ”Diiva varasti kuitenkin huomion, ja yleisö oli väliajalle mentäessä selvästi pettynyt, kun laulajatar esitti alkupuoliskolla vain kaksi kappaletta: yhden La Wally -oopperasta ja toisen Naamiohuveista.” Toisella puoliajalla Mattila esitti kappaleen Leharin Giuditta-operetista ja Sibeliuksen lauluja eli suurin piirtein saman verran kuin ensimmäiselläkin puoliajalla. Yleisöä häiritsi ja paheksuvia katseita aiheutti se, että Mattila tuotiin autolla näyttämön taakse silloin, kun orkesteri oli jo aloittanut soittamisen.

Tänä vuonna kolmattatoista kertaa vietettävien Iitin musiikkijuhlien avajaiskonsertti oli eilen torstaina, vaikka musiikkijuhlien ensimmäinen konsertti, jossa esiintyi Lauluyhtye Rajaton, olikin jo keskiviikkona. Musiikkijuhlien taiteellisen johtajan pianotaiteilija Laura Mikkolan mukaan Sibeliuksen musiikkia kuullaan runsaasti Iitin musiikkijuhlilla, niin myös avajaiskonsertissa, joka radioitiin suorana Iitin kirkosta. Konsertti on vielä runsaan viikon ajan kuultavissa Yle Areenalta. Kuuntelin tänään konsertin alussa esitetyt kaksi Sibeliuksen sävellystä: vuonna 1894 sävelletyn melodraaman Metsänhaltija op. 15, lausujalle (Hannu-Pekka Björkman), jousille, kahdelle käyrätorvelle ja pianolle sekä vuonna 1900 sävelletyn Malinconian op. 20, sellolle (Jakob Kullberg) ja pianolle (Laura Mikkola).

Sibeliusten silloin kolmilapsisen perheen nuorin tytär Kirsti kuoli lavantautiin helmikuussa 1900. Sen seurauksena Aino Sibelius masentui vakavasti ja Jean Sibeliuksen alkoholinkäyttö lisääntyi. Kirstin kuoleman jälkeen Sibelius sävelsi nopeasti Fantasian sellolle ja pianolle, ja se on tämä myöhemmin Malinconiaksi (Alakulo) nimetty teos. Malinconia on minusta kaunis, surumielinen ja herkkä sävellys ja Jakob Kullberg ja Laura Mikkola esittivät sen taidokkaasti.

Illalla grillattiin broilerin reisikoipia, ei siis koipireisiä, jotka syötiin terassilla salaatin kanssa. Päivällä lämpötila oli korkeimmillaan 20 astetta, mutta illalla puoli yhdeksän aikaan se oli enää 14 astetta.