20190224_155834.jpg

 

Antti Tuurin Ikitie-romaanin jälkeen oli lukuvuorossa hieman toisentyyppinen romaani. Olin lainannut äitiä varten kirjastosta Pirjo Tuomisen uusimman kirjan Opettajatar (2019, 456 sivua), joka juhlistaa tekijänsä 80-vuotispäivää. Tuominen on julkaissut yli 50 teosta, ja suurin osa niistä on ollut historiallisia romaaneja.

Äidin luettua Opettajatar-romaanin siinä oli vielä laina-aikaa jäljellä, joten minäkin ehdin lukea sen. Opettajattaren tapahtumat sijoittuvat vuosien 1840 ja 1870 välille ja tärkeimpinä tapahtumapaikkoina ovat Hamina, Helsinki sekä Akilan ja Lielahden  kartanot Hämeessä. Tarinan päähenkilö Rosa Balck on opettajatar, jonka opettajanura vaarantuu valheellisesti tekaistun häväistysjutun seurauksena, kun Haminan keisarillisen kadettikoulun oppilas kostaa kadettikoulussa opettavalle maisterille, Rosan isälle, tahraamalla Rosan maineen. Maisteri Balck ja hänen neljä tytärtään joutuvat lähtemään Haminasta ja muuttamaan Helsinkiin. Perheen kaikista neljästä tyttärestä tulee opettajia, mutta Rosan, jonka maine on pysyvästi kyseenalainen, on vaikea saada opettajan työtä.

Hämäläinen kartanonomistaja ja tehtailija Helmer Örn haluaa perustaa omistamansa kartanon maille kansanlasten koulun, ja hän saapuu Helsinkiin tapaamaan Rosaa ja tämän isää pyytääkseen heiltä apua. Koska isä ei ole paikalla, Örn kertoo asiansa Rosalle, vaikka häntä hieman hämmentääkin kertoa tällaista virallista asiaa nuorelle naiselle, hän kun on tottunut asioimaan miesten kanssa. Rosa osoittautuu kuitenkin älykkääksi ja asiasta kiinnostuneeksi keskustelukumppaniksi.

"Minulla on Hämeenlinnan lähistöllä maatiloja ja teollisuuslaitoksia. Sahoillani ja fabriikeissani työskentelee paljon perheellisiä miehiä. Ympäristön maalaislapset tarvitsevat koulusivistystä. Tiedän monen patruunan ryhtyneen perustamaan alkeiskouluja turvaamaan tulevan työvoiman opetusta. Neiti Balck, vaikka työskentelen monella alalla, opetuksen järjestäminen on minulle vieras käsite. Tarvitsen kipeästi apua ja neuvoja."

Rosa kiinnostuu tehtailija Örnin tarjouksesta ja sovitaan, että hän isänsä kanssa puhuttuaan kirjoittaa tehtailijalle, joka on kutsunut Balckin perheen tulevana kesänä vierailulle kartanoonsa. Rosa on kuitenkin päättänyt, että hän menisi kartanoon vierailulle ilman sisariaan. Kouluhanke ei kuitenkaan tässä vaiheessa toteudu, vaan vasta paljon myöhemmin. Ja sitä ennen on tapahtunut paljon muutakin.

Opettajatar-romaanin historialliset tapahtumat ja tapahtumapaikat ovat todellisia, vaikka sen henkilöt ovatkin pääosin fiktiivisiä. Tällaisia tarinoita, joissa kiinnostaville henkilöille tapahtuu kiinnostavia asioita, on viihdyttävää lukea. Ja erityisesti, kun asiat tapahtuvat oikeassa historiallisessa ajassa ja paikassa. Romaanille on myös odotettavissa jatkoa, koska Pirjo Tuomisen on kerrottu edelleenkin jatkavan kirjoittamista.