P1230100 (4).JPG

Riemuylioppilasjuhlaan lähdössä.

Viisikymmentä vuotta sitten, toukokuun kolmantenakymmenentenä päivänä 1969 meitä pääsi Järvenpään yhteiskoulusta ylioppilaaksi kolmekymmentäkahdeksan ja saman vuoden syksyllä neljä oppilasta. Tuosta ylioppilaiden joukosta on kuollut seitsemän, mutta lähes kaikkien elossa olevien yhteystiedot oli saatu tietoon, ja heille oli lähetetty kutsu riemuylioppilasjuhlaan. Tänään tätä tapahtumaa juhlittiin Järvenpään lukiolla yhdessä kevään ylioppilaiden kanssa. Nyt lakin saaneita ylioppilaita odottaa kilpailu opiskelu- ja työpaikoista, mutta onneksi tämä päivä oli kuitenkin varattu juhlintaan ja arki saisi vielä odottaa. Meistä riemuylioppilaista ahkerimmat olivat jääneet eläkkeelle vasta viime vuonna, ja jotkut kertoivat vieläkin työskentelevänsä silloin tällöin.

Järvenpään lukiolle saapui yhdeksäntoista riemuylioppilasta. Suuri osa tuli Järvenpäästä ja lähikunnista, ja kaukaisimmat Kööpenhaminasta, Joensuusta, Tampereelta ja Lahdesta. Meidän oli helppo tunnistaa toisemme lukiolla, koska meillä oli kellastuneet ja matkan varrella enemmän ja vähemmän nuhraantuneet lakit päässämme. Tilaisuus pidettiin lukion areenalla, josta meille oli varattu eturivin istumapaikat. Lukion rehtori tuli kättelemään ja toivottamaan meidät tervetulleiksi juhlaan, mikä tuntui erityisen juhlavalta.

Tilaisuuden ohjelma oli arvokas; musiikkia esittivät lukion oppilaat ja yhdessä laulettiin Gaudeamus igitur sekä Suvivirsi ja puheita pitivät uusien ylioppilaiden vanhempien edustaja, lukion rehtori, riemuylioppilas ja juuri lakin saanut ylioppilas. Sekä ylioppilaiden vanhempien edustaja että lukion rehtori korostivat puheissaan tavoitteellisuuden ja yhteistyön merkitystä ylioppilaiden tulevissa haasteissa ja kumpikin mainitsi esimerkkinä erinomaisesta tavoitteellisuudesta ja yhteistyöstä Suomen jääkiekkomaajoukkueen, joka viime sunnuntaina voitti jääkiekon MM-kisojen finaalissa Kanadan. Rehtori viittasi myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön Suomen kultajoukkueelle maanantain kansanjuhlassa pitämään puheeseen, jossa Niinistö oli todennut, että "Suomalaisuus on periksiantamatonta omistautumista sille, mitä ollaan tekemässä." Tämä sopi myös kannustukseksi uusille ylioppilaille.

Ylioppilasjuhlan ohjelmaosuuden jälkeen riemuylioppilaat ohjattiin opettajainhuoneeseen, jossa juotiin kahvit. Rehtori ja vararehtori tulivat myös sinne meitä tervehtimään. Puhuttavaa oli paljon, ja puheensorina oli niin voimakas, että saman pöydän ääressä istuvienkaan puheesta ei tahtonut saada selvää, näkihän suuri osa riemuylioppilaista toisensa ensimmäistä kertaa viidenkymmenen vuoden takaisen ylioppilasjuhlan jälkeen. Kahvien jälkeen meistä otettiin ryhmäkuva lukion areenan portailla, ja sen jälkeen ajettiin Ravintola Huiliin lounaalle. Lounaalla keskusteltiin myös siitä, että jatkossa olisi kiva tavata ja että viiden vuoden päästä voitaisiin taas kokoontua yhteen.