20210806_075440.jpg

 

Nyt alkaa pahin kuivuusahdistus hellittää, kun runsaan viikon aikana on satanut kolmisenkymmentä milliä. Huolta aiheuttaa kuitenkin mustikanlehtien kuivuminen pihan metsäsaarekkeissa, joissa kallion päällä on vain vähän maata. Etsin netistä tietoa asiasta ja löysin Luonnonvarakeskuksen sivuilta erikoistutkija Rainer Peltolan kirjoituksen siitä, mitä tapahtuu, kun mustikanvarvut kuolevat. Hän kirjoittaa muun muassa, että mustikan maanpäälliset osat eli varvut elävät 10 - 20 vuotta, minkä jälkeen varpu alkaa kuivua. Mustikan maavarret elävät 30 - 40 vuotta, ja jos ne ovat kunnossa, niistä kasvaa uusia varpuja. Peltola kirjoittaa myös: "Mustikan paikoittainen häviäminen on osa luonnon kiertokulkua. Jos tilalle ei tule uutta kasvustoa viereisistä mustikan kasvustoista tai maahan varastoituneista siemenistä, kasvupaikalla on tapahtunut isompi muutos. Yleisin mustikan nujertaja on liiallinen kuivuus." Ainakin osa kalliolla olevista mustikanvarvuista on vihreitä, joten ne ovat vielä elossa ja vain lehdet ovat ruskeat.

 

20210805_083129.jpg

 

Tomaatinkasvatuksessa on päästy siihen vaiheeseen, että ensimmäiset tomaatit alkavat olla kypsiä. Yksi tomaatin terttu oli katkennut ilmeisesti siinä vaiheessa, kun tomaatti ruukkuineen kaatui. Irrotin tertun  ja panin sen sanomalehdellä vuorattuun astiaan ja lisäksi laitoin omenan tomaattien seuraksi, sen kun pitäisi nopeuttaa niiden kypsymistä. Astian laitoin pimeään kaappiin melkein pari viikkoa sitten ja nyt tomaatit alkavat olla punaisia, mutta ne saavat vielä kypsyä muutaman päivän.

 

20210805_104008.jpg

 

Lavakauluksessa, jossa meillä kasvaa yrttejä, on kasvanut myöskin basilika, joka tällaisena lämpöisenä kesänä on viihtynyt hyvin ulkona. Tein siitä pestoa, johon laitoin basilikan lisäksi parmesaania, pinjansiemeniä, oliiviöljyä, pari valkosipulinkynttä, sitruunanmehua, suolaa ja mustapippuria. Tällä kertaa en tehnyt sitä morttelissa vaan sauvasekoittimella, jolla se tulikin nopeasti ja vaivattomasti. Ja ihan hyvääkin siitä tuli. Sitruunamintun oksia olen laittanut juomavesiastiaan, kun olen jäähdyttänyt vettä jääkaapissa; se raikastaa juomaveden mukavasti. Ruohosipulia meillä käytetään monenlaisiin ruokiin, samoin timjamia, lehtipersiljaa ja rosmariinia, joita kaikkia kasvaa lavakauluksessa. Aika pienimuotoista tämä meidän kasvinviljely on mutta ihan viihdyttävää.