Äiti nuorena (2).jpg

Nuoruuskuva perheemme vanhimmasta, 94-vuotiaasta Katri-äidistäni.

 

Eden 9.5.2020.jpg

Perheemme nuorimmainen, pian seitsemän kuukautta täyttävä Eden.

Tänä vuonna äitienpäivän vietto on poikennut aika paljon aikaisemmista, mutta ei se kuitenkaan ole vähentänyt äitienpäivän merkitystä ja kokemusta. Lauantaina tapasin Jarkon, Gian ja Rianan sekä Jarnon, Hennan ja Edenin Jarkon ja Gian omakotitalon terassilla, jossa meillä oli hyvin tilaa istua ja pitää riittävät etäisyydet. Äitienpäivänä kävin lyhyellä tervehdyskäynnillä äidin, isän ja Martin luona. Sielläkin juotiin terassikahvit. Sää oli lauantaina ja sunnuntaina aurinkoinen, hieman tuulinen mutta riittävän lämmin ulkona istuskeluun.

Koronapandemia on vaikuttanut ihmisten elämään Suomessa jo kahden kuukauden ajan: etätyöt jatkuvat ja etäkoulu jatkuu vielä ensi viikon puoliväliin asti, sitten koulut avautuvat ja siirrytään lähiopetukseen. Riana kertoi, että oppilaat viettävät tulevat koulupäivät omissa ryhmissään, pysyvät samassa luokassa, käyvät syömässä ja välitunnilla oman ryhmän kanssa ja eri aikaan kuin muut ryhmät. Onhan siinä melkoinen palapeli koottavaksi kahden viikon ajaksi ennen kuin kesäloma alkaa. Ja senioreiden tulisi edelleen välttää kontakteja muihin ihmisiin, vaikka ihan pientä höllennystä siihenkin on myönnetty.

Sipoossa on todettu väkilukuun suhteutettuna suuri määrä koronavirustartuntoja, tällä hetkellä todettujen tartuntojen määrä on 60. Sipoolaisen yritysjohtajan 75-vuotisjuhlissa maaliskuun alkupäivinä koronatartunnan sai seitsemästäkymmenestä juhlavieraasta noin joka kymmenes, myös päivänsankari, joka kuoli sairauteen kaksi ja puoli viikkoa myöhemmin. Tapauksesta on kerrottu muun muassa sunnuntain Helsingin Sanomissa.

Monet tahot ovat koonneet sivuilleen linkkejä, joiden kautta pääsee koronapandemian poikkeusoloissa harrastamaan kulttuuria etänä ja virtuaalisesti kotoa käsin. Järvenpään kaupungin verkkosivuilla on listattuna suuri määrä keikkoja, oopperaa, museokierroksia, kirjallisuutta ja paljon muuta.

Perjantaina Järvenpää-talon Sibelius-salista lähetettiin live-striimattuna baritoni Aarne Pelkosen ja pianisti Juho Alakärpän suomalaisen laulumusiikin konsertti "Kevätyö karkeloi", jossa he esittivät "lauluja suomalaisilta säveltäjiltä, keväästä ja luonnosta, äitejä unohtamatta. Säveltäjinä mm. Sibelius, Merikanto ja Madetoja." Lauluja äideille löytyy myös ainakin Facebookin sivuilta. Ylioppilaskunnan Laulajien Koronakvartetti esittää upeasti laulun "Äideistä parhain".