20181226_194406.jpg

Tapaninpäivänä Hangelbyträsketillä.

Ritvan syntymäpäiväkahveilla käynti on perinteisesti kuulunut jouluaatonaaton ohjelmaan, niin tänäkin vuonna. Ritvan, Penan ja syntymäpäiväkahveille myös tulleen Railin kanssa vietettiin herkullinen kahvihetki.

Jouluaattona syötiin aamulla riisipuuroa ja kahdeltatoista kuunneltiin joulurauhan julistus Suomen Turusta. Alkuiltapäivästä Henna ja Jarno tupsahtivat joulutuomisineen Oskun kanssa pihaan. Pian he jatkoivat matkaa Porvooseen ja me vietimme aattoillan rauhallisesti kahdestaan. Katsottiin televisiota, syötiin jouluruokia ja minä täytin Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien ristikoita sekä luettiin; minulla on menossa Tieto-Finlandia-voittaja 2018, Seppo Aallon Kapina tehtailla. Se kertoo vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista.

Joulupäivänä kokoonnuttiin Paippisiin äidin, isän ja Martin luokse. Sinne tuli meidän lisäksemme Jarkon ja Jarnon perheenjäseniä ja saatiin kaukaisempiakin vieraita, kun Mikael ja Stephanie tulivat Finnairin lennolla Genevestä ja liittyivät alkuillasta meidän seuraamme. Parin päivän kuluttua Sveitsistä tulee kuusi heidän ystäväänsä, ja he matkaavat Hartolasta vuokraamalleen mökille runsaan viikon ajaksi.

Tapaninpäivän aamuna kävelin Hangelbyträsketin ympäri. Lämpötila oli nollan paikkeilla ja aurinkokin pilkisteli. Ihanteellinen kävelysää, kun metsässä poluilla ei ollut liukasta. Myöhemmin sää vielä kirkastui ja aurinko pääsi kunnolla paistamaan. Iltapäivällä ajelimme sitten Kirkkonummelle Päivin perheen luokse tapaninpäivän lounaalle, niin kuin perinteisesti olemme tehneet aiempinakin vuosina. Herkkua oli tarjolla monenmoista ja kaikkea tuli maistetuksi, onneksi kuitenkin kohtuudella. Tänä jouluna on onneksi syöty herkkuja kohtuullisia määriä ja näin vältetty ähky aivan kokonaan.

Niin meni tämäkin joulu rauhallisesti ja mukavasti; parasta minun joulussani oli yhdessäolo perheenjäsenten kanssa.