Sunnuntai-iltana kuudelta yli sata miljoonaa amerikkalaista kerääntyi televisioruutujen ääreen seuraamaan Yhdysvaltain ylivoimaisesti suosituinta televisiotapahtumaa NFL:n Super Bowlia eli amerikkalaisen jalkapallon loppuottelua. Amerikkalaisen jalkapallon NFL:n kausi huipentui tähän 52. Super Bowliin Minneapolisin uudella vuonna 2016 valmistuneella stadionilla. Ulkolämpötila Minneapolisissa oli -10 F-astetta (-23 Celcius-astetta), mutta stadion oli katettu.

Mekin istahdimme television ääreen katsomaan ottelua, jossa pelasivat tänä vuonna Philadelphia Eagles ja bostonilainen New England Patriots. Philadelphia-juustokin oli kuulemma ottelun kunniaksi poistettu Bostonin ympäristön kauppojen hyllyiltä. Kaksi vuotta sitten me katselimme Super Bowlia seinänaapuriemme Pamelan ja Larryn asunnossa, jonne oli kokoontunut ainakin parikymmentä heidän ystäväänsä seuraamaan peliä, seurustelemaan ja nauttimaan Pamelan erinomaista chili con carnea ja muita herkkuja, joita vieraat olivat tuoneet mukanaan. Pienillä panoksilla lyötiin myös vetoa voittajasta ja voittotuloksesta. Pamela menehtyi vuosi sitten nopeasti edenneeseen syöpään, ja mekin menetimme silloin mukavan naapurin. Tällä hetkellä naapuriasunto on tyhjillään ja myynnissä.

Ennen pelin alkua amerikkalaislaulaja Pink esitti Yhdysvaltain kansallislaulun ja väliaikaohjelmasta vastasi puolestaan Justin Timberlake. Pelin aikana mainosaika televisiossa oli erittäin kallista, peräti 7,7 miljoonaa dollaria puolen minuutin mainoksesta. Kovin hyvin en hallitse amerikkalaisen jalkapallon sääntöjä, mutta olihan ottelua ihan kiva katsoa, ja samalla syödä iltaa varten hankkimiamme eväitä. Kannatimme Philadelphia Eaglesia, jonka toivoimme vihdoinkin voittavan Super Bowlin.

Amerikkalaisen jalkapallon tulevaisuus ei näytä kovin ruusuiselta. Otteluiden katsojaluvut ovat pudonneet, yhtenä syynä muun muassa huippupelaajien loukkaantumiset; tällä kaudella 281 pelaajaa on kärsinyt aivotärähdyksestä. Myös yliopisto- ja collegejoukkueissa pelaavien keskuudessa loukkaantumiset ovat hyvin yleisiä ja pelaajien saamista aivovammoista on keskusteltu ja kirjoitettu runsaasti. Myös mustien pelaajien ja presidentti Donald Trumpin välinen riitely on vaikuttanut lajin suosioon. Riita alkoi siitä, kun mustat pelaajat eivät suostuneet seisomaan Yhdysvaltain kansallislaulun aikana, ja Trump haukkui nämä pelaajat.

Ennen tämän vuoden ottelua Philadelphia ei ollut vielä koskaan voittanut NFL:n mestaruutta, kun New England Patriots puolestaan oli voittanut 2000-luvulla jo viisi mestaruutta, muun muassa viime vuonna, 40-vuotiaan pelinrakentajansa Tom Bradyn johdolla.

Erittäin jännittävän ottelun voitti Philadelphia Eagles numeroin 41 - 33. Kun tulos ratkesi, naapuritalomme pihalta alkoi kuulua riemunhuutoja ja muutama ilotulitusrakettikin lensi ilmaan.