Olen sopinut Viherterapian Pian kanssa, että hän laittaa kuntoon pihan perennapenkit, ja hän kävi jo muutama viikko sitten konsultaatiokäynnillä pihassamme. Sen jälkeen hän tuli leikkaamaan omena-, kirsikka- ja luumupuut, joista tulikin leikkauksen jälkeen siistejä ja hyvännäköisiä. Innostuin myös haravoimaan pihaa, josta tuli tosi monta kottikärryllistä risuja ja lehtiä, mutta nyt sekin on siistinnäköinen.

 

20210511_183944.jpg

Nyt voidaan seurata keittiön ikkunasta kahden telkänpöntön tapahtumia, kun lintujen ruokintapaikan lähelle ripustettiin uusi pönttö.

Eilen Kimmo ja Kimi kävivät ripustamassa pihapuuhun uuden telkänpöntön. Nyt tontilla on kuusi telkänpönttöä ja yksi lehtopöllön pönttö, jossa telkkäkin on joinakin vuosina pesinyt. Kimmo myös tarkasti kaikki pöntöt. Yhdessä pöntössä oli oravanpesä ja oravanpoikasia. Kimmo poisti pöntöstä risut, koska hänen mukaansa orava etsii sen jälkeen poikasilleen uuden pesän, ei kuitenkaan enää pönttöä. Yhdessä pöntössä oli viimevuotiset munat, joten siinä oli pesintä epäonnistunut viime vuonna, kahdessa pöntössä oli tämänvuotisia munia, joten niissä on pesintä käynnissä. Takapihan pöntössä oli myös risuja, joten orava on majaillut siellä ja lehtopöllön pöntössä ei ollut pesintää. Urakan jälkeen juotiin kahvit ja samalla tarkkailtiin pönttöä, jossa oli oravanpoikasia. Ja juuri niin kuin Kimmo oli sanonut, oravaemo lähti siirtämään poikasiaan uuteen pesäpaikkaan, kun se ensin pihapiirissä juoksenneltuaan ja oli löytänyt sopivan paikan.

Tänään meillä oli vilkas aamupäivä, kun kahdeksalta omakotitalkkari Matti saapui ja alkoi pihan puuston siivoamisen kaatamalla muutaman pystyyn kuolleen puun. Vähän sen jälkeen puutarhuri Pia saapui ja alkoi istuttaa kasveja kiviaidan viereiseen penkkiin. Kymmeneltä sitten saapui omakotitalkkari Henrik, joka siivosi pihapiiriä kärräämällä Matin kaatamat puut ja risut yhteen paikkaan. Ja minäkin siinä touhusin kaikenlaista muiden mukana.

Kirjosiepot ovat saapuneet ja ryhtyneet valtaamaan pihasta pönttöjä. Talitintti yritti kovasti pitää kiinni varaamastaan pöntöstä, vaikka kirjosieppopariskunta väijyi pöntön lähistöllä ja kävi välillä kurkistamassa sisään. Käkikin on kukkunut jo muutaman päivän ajan ja eilisen hellepäivän jälkeen koivujen lehdet ovat kasvaneet vauhdilla.

Kaukaa kuului kurkien ääniä ja pydähdyin kuuntelemaan, josko ne tulisivat lähemmäksi. Äänet lähestyivät ja yhtäkkiä yhdeksän uljasta kurkea komeassa aurassa lensi matalalla aivan pihan yli. Näky oli sykähdyttävä.