Päivin ja Juuson tarjoama perinteinen riistalounas syötiin heidän kodissaan Kirkkonummella viime lauantaina. Tarjolla oli Juuson Suomussalmen linnustusreissun saalista, teertä ja pyytä. Riistan lisäksi tarjolla oli pastaa, herkullinen kastike sekä hedelmäistä salaattia. Jälkiruoaksi syötiin mansikka-juustokakkua. Ja kuten aina aikaisempinakin vuosina ateria oli erittäin maukas ja iltapäivä mukava. Kotiin lähtiessä saatiin mukaan Päivin Antille ostamat isänpäiväkukat ja palat juustokakkua, jotka syötiin sunnuntaina kahvin kanssa.

Maanantaina kokoonnuttiin pitkästä aikaa Veikon, Ollin ja Kirstin kanssa lounaalle. Edellinen yhteinen lounas syötiin ennen koronaa marraskuussa 2019 eli aika tarkalleen kolme vuotta sitten. Tavattiin Helsingissä Ravintola Factoryssa, joka edellisen tapaamisemme jälkeen oli muuttanut Aleksanterinkadulta Runeberginkadulle.

 

20221114_122302 (2).jpg

Hans Op de Beeck, Happy Birthday, 2020, puu, teräs, polyamidi, polyesteri, pinnoite.

Päätin tällä kerralla mennä bussilla Helsinkiin. Vein auton pesuun Söderkullan autopesuun ja sanoin hakevani sen myöhemmin iltapäivällä. Bussi tuli ihan ajoissa, ja koska olin varannut ylenmäärin aikaa ennen kello yhden lounastapaamistamme, tutkin bussimatkan aikana, olisiko jokin museo maananataina auki Helsingin keskustassa. Yllätyin, kun linja-autoaseman vieressä oleva Amos Rex olikin auki, joten menin katsomaan siellä parhaillaan olevan belgialaisen taiteilijan Hans Op de Beeckin Hiljainen paraati -näyttelyn. Tuli sitten samalla tutustuttua myös Amos Rexiin, jossa en vielä ollut käynytkään. Taiteilijan monipuolinen tuotanto koostuu lähes pelkästään harmaan eri sävyisistä teoksista, niin myös tässä näyttelyssä, joka ei kuitenkaan ollut yksitoikkoisen harmaa vaan kiinnostava, yllättävä ja hauska.

 

20221114_122154 (2).jpg

Hans Op de Beeck, Ratsumies, 2020, polyesteri, teräs, polyamidi, messinki, pinnoite.

Amos Rexissä oli esillä myös arkkitehti ja taideteoreetikko Sigurd Frosteruksen (1876 - 1956) taidekokoelman teoksia. Frosteruksen tunnetuimpia suunnittelutöitä ovat entinen Suomen tasavallan presidentin virka-asunto Tamminiemi, Stockmannin tavaratalo ja Vanajanlinna. Näyttelyssä oli esillä erityisesti Magnus Enckellin, Alfred William Finchin ja Sigrid Schaumanin maalauksia.

 

20221114_123600 (2).jpg

Magnus Enckell, Posliiniasetelma, 1920

 

20221114_123131.jpg

Alfred William Finch, Aallonmurtaja Heyst'ssa, 1891.

 

20221114_123224 (2).jpg

Sigrid Schauman, Maisema Vencestä, 1951.

Ehdin katsoa molemmat näyttelyt ennen kuin oli aika lähteä lounastapaamiseen. Noutopöytälounaan ohessa kerrottiin terveys- ja muut tärkeät kuulumiset, myös työelämän aikoja muisteltiin ja sovittiin seuraava tapaaminen kevääksi. Enpä ollut aikoihin käynyt Helsingin keskustassa ja bussin ikkunasta oli hauska katsella maisemia ja rakennuksia, joita omalla autolla ajaessa ei juurikaan ehdi tarkkailla.