20220907_071326 (2).jpg

 

Talviaika alkoi viime sunnuntaina ja vaikka kyse on kellon siirrosta vain yhdellä tunnilla, nyt onneksi taaksepäin, niin selvästi se tuntuu ja vaikuttaa nukkumiseen ja erityisesti aamuherääminen on aikaistunut. Aamuisin seitsemältä ei nyt ole täysin pimeää, joten päivän lehdet voi hakea postilaatikolta ilman otsalamppua toisin kuin ennen talviaikaan siirtymistä.

Talven tuloon pitää valmistautua, vaikka en talvea enkä erityisesti lumentuloa odotakaan. Ihannetalvi olisi sellainen, että lumi sataisi suurin piirtein kaikki yhdellä kertaa, jolloin lumityötkään eivät rasittaisi pitkin talvea. Viimeiset kaksi talvea ovat olleet runsaslumisia, joten toivottavasti tuleva talvi on helpompi.

Viime viikolle meille oli tilattu nuohooja, vaikka meillä ei viimeisten vuosien aikana olekaan kovin paljon poltettu tulta takassa eikä lämmitetty saunaa. Lain mukaan on kuitenkin niin, että vaikka tulisijaa olisi vuoden aikana käytetty vain kerran, niin nuohous on tehtävä, koska muuten tulipalon sattuessa vakuutusyhtiö saattaa vedota siihen, että nuohousta ei ole tehty lain mukaisesti.

Viimeiset kesäkukkaruukutkin tyhjensin vasta viime viikolla, kun ne edelleen olivat hyvännäköisiä, erityisesti heinäkasvit pysyivät pitkään hyvinä. Nurmikon syysleikkaus ja siinä samalla maahan pudonneiden puiden lehtien silppuaminen oli myös jäänyt hieman myöhäiseen ajankohtaan.

Paippisten viimeisistä syysomenoista olen vieläkin tehnyt omenapaistosta ja omenasosetta. Ne ovat nyt myös parhaimmillaan sellaisenaan syötäviksi. Pakastettuja marjoja, omenoita ja luumuja eri muodoissa on niin paljon, että varmasti riittää koko talveksi. Ainuttakaan sientä en meidän tontilta enkä lähimetsästä tänä vuonna löytänyt, niin oli kuiva tämä kesä ja syksy. Onneksi Savonrannasta, Hilkan ja Fransun kesämökin lähimetsistä, löytyi sieniä ja marjoja niin paljon, että niitä riitti meillekin. Eilen tein kuivatuista herkkutateista sienipiirakan ja hyvä siitä tuli, vaikka aikaisemmin olenkin tehnyt vain keittoa ja kastiketta kuivatuista tateista.

Martti vei viimeksi meillä käydessään mukanaan lehtipuhaltimen, jonka käynnistyksessä on ollut ongelmia. Hän korjasi sen ja nyt se toimii ja päästään puhaltamaan lehdet pihasta. Pihakallio siistiytyy huomattavasti, kun siitä saa puhallettua lehdet ja erityisesti männyn neulasia on tänä syksynä kuivan kesän jälkeen paljon maassa.

Talvirenkaat vaihdatin alkuviikosta, kun olin muutenkin menossa Nikkilään, jossa meillä oli ystäväpalveluryhmäläisten tapaaminen pappilassa. Juotiin kahvit ja käytiin läpi ystäväpalvelukokemuksiamme. Olen ollut saman henkilön ystävänä yli viisi vuotta, aluksi kävin hänen luonaan kerran viikossa, nykyään hieman harvemmin.

Tänään sain koronan tehosterokotteen ja influenssarokotteen, jotka toivottavasti antavat rokotesuojan talven yli.