20161001_142116.jpg

 

Tänään järjestettiin Järvenpään lukiolla Järvenpään yhteiskoulun ja lukion senioreiden (Jykls) jokavuotinen senioripäivä, jonka aluksi pidettiin vuosikokous. Vuosikokouksen jälkeen aloitettiin symposium, jossa aina käsitellään tavalla tai toisella Järvenpäähän liittyviä teemoja. Tämänvuotisen symposiumin aiheena oli "Järvenpään yhteiskoulu - Westermarckin koulu". Bjarne Westermarck (1887 - 1945) oli suomalainen maanviljelysneuvos ja kansanedustaja, joka omisti aikanaan Järvenpään kartanon ja suuria maa-alueita Tuusulaan kuuluvan Järvenpään alueella. Hän kehitti Järvenpäätä monin eri tavoin ja lahjoitti maata yhteiskoulua varten. Järvenpään yhteiskoulu aloitti toimintansa vuonna 1928, ja alusta lähtien siihen kuului sekä keskikoulu että lukio.

Symposiumin aluksi Jykls:n hallituksen puheenjohtaja Seija Aarto toivotti osallistujat tervetulleiksi seminaariin ja piti lyhyen alustuksen. Sen jälkeen juotiin kahvit ja kuultiin musiikkiesitys. Sibeliuksen sävellykset "Kuusi" ja "Caprice" soitti pianolla Joona Uusitalo. Symposiumin puhujina olivat lääketieteen ja kirurgian tohtori Tuomas Walter Westermarck sekä professori Harri Westermarck, jotka ovat serkuksia ja Bjarne Westermarckin lapsenlapsia. He käsittelivät esityksissään Bjarne Westermarckia kehityksen muutosagenttina Järvenpäässä sekä Elviä - voimanaista Bjarnen rinnalla. Järvenpään yhteiskoulun entinen rehtori, tri Atso Taipale kertoi omassa esityksessään, keitä olivat Järvenpään yhteiskoulun oppilaat vuosina 1928 - 1936. Taidemaalari Tuula Siltasari-Peltonen esitteli Westermarckin suvun valokuvia ja myös Laura Järnefeltin maalaama Bjarne Westermarckin muotokuva oli saatu lainaksi tilaisuuteen.

Tilaisuuden päätteeksi minä ja tilaisuuteen osallistuneet entiset luokkakaverini, kahdeksan henkeä, jäimme pitämään suunnittelukokousta lukiolle. Meillä on suunnitelmissa järjestää ensi vuoden keväällä luokkakokous ja sovimme nyt, miten rupeamme ottamaan yhteyksiä entisiin luokkakavereihimme. Aika monista jo olikin olemassa tietoa, mutta sitten oli sellaisiakin, joista kukaan meistä ei ollut kuullut koulun jälkeen mitään. Nyt siis aloitamme tietojen keräämisen kaikista niistä luokkakavereistamme, jotka vuosien 1961 ja 1969 välillä olivat Järvenpään yhteiskoulussa luokanvalvojamme Elvi Päivänsalon (Päikin) luokalla.