Omenapuiden alle pudonneet omenat on nyt kaikki poimittu ja pilaantuneet omenat Antti vei kaatopaikalle muiden kaatopaikkatavaroiden mukana. Puissa on vielä jonkin verran omenoita jäljellä, mutta niitä ei ole kiirettä sieltä pudotella. Näistä nyt kerätyistä tein vielä sosetta ja omenapaistosta.

 

P1070011.JPG

Alva Forsiuksen synnytyssairaala, nykyinen retkeilymaja. Etualalla Marko Vaherin veistämä Alva Forsiuksen muistopatsas.

P1070013.JPG

Solhem - Alva Forsiuksen äiti-lapsi-koti, joka valmistui vuonna 1914.

Porvoolaisen Alva Forsiuksen syntymästä on kulunut sataviisikymmentä vuotta, ja tänä vuonna häntä on juhlittu eri tavoin. Alva Forsius syntyi Porvoon maalaiskunnassa 1866, hän valmistui Lontoossa Pelastusarmeijan luutnantiksi ja toimi Pelastusarmeijassa kymmenen vuotta. Hän kouluttautui kätilöksi ja kun hän oli työssään nähnyt yksinäisten naimattomien äitien hädän ja vaikeudet, hän halusi auttaa heitä ja ryhtyi toteuttamaan unelmaansa perustaa Porvooseen yksityinen synnytyssairaalaa. Tämä unelma toteutui ja viisipaikkainen synnytyssairaala avattiin 1899. Myöhemmin Alva ryhtyi rakentamaan 12-paikkaista synnytyssairaalaa Porvoon Joonaanmäelle. Tämän jälkeen hän ryhtyi perustamaan Suomen ensimmäistä ensikotia Solhemiä, jonne äiti saattoi mennä synnytyksen jälkeen lapsensa kanssa ja olla siellä kuusi kuukautta. Siellä äitejä opastettiin lastenhoidossa ja heille annettiin ammatillisia valmiuksia, jotta he selviytyisivät myöhemmin lapsen kanssa. Alva otti myös kolme vastasyntynyttä tyttöä kasvattilapsikseen ja adoptoi heidät myöhemmin.

Porvoon Kulttuurinystävät ovat esittäneet muutamina iltoina Café Cabriolessa kahviladraamaa Suurella sydämellä - Alva Forsiuksen tarina, ja mekin menimme tänään Antin kanssa katsomaan esitystä. Esitys oli hieno kuvaus Alva Forsiuksen elämästä ja työstä yksinäisten äitien hyväksi. Ennen esitystä kävimme katsomassa Alvan rakennuttamaa synnytyssairaalaa, jossa nykyään toimii retkeilymaja sekä Solhemiä, jossa toimii päiväkoti. Entisen synnytyssairaalan pihalle on tämän vuoden keväällä pystytetty Alva Forsiuksen muistopatsas.

Alva Forsiuksen panos on ollut merkittävä nykyisen äitiys- ja neuvolatoiminnan kehittämisessä.