20180310_111709.jpg

 

Sipoon teatterin talvinäytelmänä on tänä vuonna esitetty Orvokki Aution trilogiaan Pesärikko pohjautuvaa samannimistä näytelmää, jonka on ohjannut Anu Hälvä Sallinen. Esityksiä on ollut eri puolilla Sipoota sekä Hinthaarassa. Pyysin Kaijan kaveriksi ja menimme keskiviikkona katsomaan näytelmän Nikkilään kulttuuritalo Lilla Villaniin.

Orvokki Aution kirjoittamat romaanit Viistotaival (1980), Kotipesä (1982) ja Merkki päällä (1985) on koottu yhteen Pesärikko-nimiseksi yhteisniteeksi. Pesärikko kertoo eteläpohjalaisen Armin elämästä runsaan viidentoista vuoden ajalta.

Tarinan alkaessa, 1950-luvun loppupuolella, Aholan Armi on eloisa 18-vuotias keskikoulun päätökseen saanut nuori nainen, joka pelaa pesäpalloa ja käy tyttökavereidensa kanssa tansseissa. Erään tanssireissun päätteeksi kylän taksikuski Olavi, joka on ison Larvan talon keski-ikää lähestyvä poika, vie Armin kotiin. Olavi ja Armi rakastuvat ja Armi karkaa kotoaan ja muuttaa Larvaan, vaikka hänen isänsä ja äitipuolensa vastustavat. Meiltä ei helemiä sioolle anneta, sanoo Armin isä. Larvan ylpeä ja häpeänpelkoinen Laimi-emäntä vahtii tiukasti miniänsä ja poikansa tekemisiä ja menemisiä ja pitää heitä talutusnuorassaan. Hillitte ittes! on anopin usein toistama lause, joka pian tulee Armille hyvinkin tutuksi.

Samassa talossa Armin, Olavin ja Laimin kanssa asuu myös Laimin invalidisoitunut täti Ilmi, jolta Armi saa ymmärrystä ja lohtua. Armin anoppi painottaa jatkuvasti, ettei kotona saa olla salaisuuksia. Kuitenkin Armilta salataan, että Olavilla on äpärälapsi, josta Armi saa tietää vasta pitkän ajan kuluttua eikä silloinkaan perheenjäseniltään.

Vuosia kuluu ja Armi ja Olavi muuttavat Larvan talosta Kainastolle omaan mökkiin, mutta he eivät pääse sielläkään eroon Laimista, joka käy heillä jatkuvasti ja puuttuu joka asiaan. Lapsia on kaksi ja kolmas tulossa. Olavi on muuttunut yhä mustasukkaisemmaksi ja hänen mielenterveytensä on alkanut järkkyä. Lopulta Armi, joka kokee olevansa vankina omassa kodissaan, päättää muuttaa lasten kanssa pois kotoa ja toteuttaakin aikeensa. Hänen pitää muuttaa riittävän kauas Olavista, joka vielä avioeron jälkeenkin häiriköi Armin elämää.

Pesärikko/näytelmä oli hyvin kerrottu ja esitetty tarina perheestä ja perheen jäsenten välisistä suhteista ja salaisuuksista. Siinä mielessä se on edelleenkin hyvin ajankohtainen. Vaikka tarina olikin pääosin hieman surumielinen, siinä oli mukana myös huumoria ja sen henkilöt olivat hyvin uskottavia. Taas kerran totesin, että aina ei tarvitse lähteä kulttuuririentoihin Helsinkiin, vaan lähempääkin löytyy nautittavia tapahtumia.