Itsen%C3%A4isyysp%C3%A4iv%C3%A4n%20konse

 

Itsenäisyyspäivän aamuna nostettiin lippu salkoon ja katsottiin Yle Areenasta Suomalaisuuden Liiton järjestämä itsenäisyyspäivän valtakunnallinen lipunnostotilaisuus Helsingin Tähtitorninmäeltä. Lippupuheen tilaisuudessa piti eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho ja kuorolaulusta vastasi Viipurin lauluveikot.

Iltapäivällä Sipoon kunta tarjosi Topeliussalissa Nikkilässä kuntalaisille itsenäisyyspäivän konsertin, jossa esiintyivät viulisti Linda Lampenius sekä Apocalyptica-yhtyeestä tuttu sellisti Perttu Kivilaakso. Tilaisuuden tervehdyspuheessa Sipoon Arki ja vapaa-aika -toimialan johtaja kertoi muun muassa siitä, miten Topelius-sali on remontoitu ja varustettu uudenaikaisella esitystekniikalla, mikä mahdollistaa korkeatasoisten esitysten järjestämisen.

Topelius-sali oli tyylikkäästi uudistettu ja istuimet olivat aikaisempaa mukavammat. Saliin mahtuu permannolle 182 ja parvekkeelle 54 henkeä, ja se oli täynnä. Konsertti oli hieno ja muusikot ensiluokkaisia, mutta muuten tilaisuus ei ollut aivan viimeiseen asti mietitty eikä toteutettu. Muun muassa esiintyjien esittelyssä toisen esiintyjän nimi kerrottiin väärin. Kaksikielinen tilaisuus on aina haasteellinen, mutta kun esiintyjät kuitenkin osasivat sekä suomea että ruotsia, olisi ollut toivottavaa, että he olisivat niitä myös puhuneet. Nyt Linda Lampenius kertoi yhteyksistään Sipooseen ja esitteli esitettäviä kappaleita lähes pelkästään ruotsin kielellä. Vieressä istuneen pariskunnan rouva käänsi sitten näitä juttuja miehelleen suomeksi, mikä vähän häiritsi. Konsertin päätyttyä aika iso osa yleisöstä poistui salista, vaikka ohjelmassa kerrottiin, että sen jälkeen jaetaan Sipoon vuoden 2023 kulttuuripalkinto. Kulttuuripalkinnon sai Sibbo Spelmanslag työstään pelimanniperinteen vaalimiseksi Sipoossa.

Illalliseksi syötiin karjalanpaistia ja perunamuusia, minkä jälkeen istahdettiin perinteiseen tapaan television ääreen katsomaan presidenttiparimme järjestämää itsenäisyyspäivän vastaanottoa, joka oli heidän viimeisensä. Ensi vuonna juhlan järjestää uusi isäntäpari; ketkä, se selviää viimeistään helmikuussa.