274403784_1065991807296469_711258269360871777_n.jpg

Tämän vuoden toisessa veikkauksessa arvaillaan, milloin kuvassa näkyvä alue on tänä keväänä täysin lumeton. Veikkauksia on huhtikuun toisesta päivästä elokuun neljänteentoista päivään. Oikea arvaus on toivottavasti lähempänä huhtikuun toista päivää.

Torstaina aamuyöllä Venäjä hyökkäsi Ukrainaa vastaan. Näin uutisen varhain aamulla, kun heräsin ja tarkistin tilanteen puhelimestani. Torstaina seurasimme televisiosta tilanteen kehittymistä lähes koko päivän ajan. Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden, josta jäi erityisesti mieleen presidentin toteamus: "Nyt naamiot on riisuttu, vain sodan julmat kasvot ovat näkyvillä." Eivätköhän valtionpäämiehet, jotka Putinin kanssa neuvottelivat Ukrainan tilanteesta, aavistaneet, että samaan aikaan neuvottelujen kanssa hyökkäyksen valmistelut olivat jo ihan loppusuoralla?

Venäjän hyökkäys on tuomittu laajasti ja sympatiat ovat Ukrainan puolella. Televisiosta on saatu seurata, miten suuret joukot ihmisiä pakenevat Ukrainasta. Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski sanoi tänään aamu-televisiossa, että Ukrainassa tarvitaan nyt apua, mutta avun toimittaminen paikalle on vaikeaa. Vaikka sadattuhannet ihmiset ovat lähteneet sotaa pakoon naapurimaihin, Ukrainassa on paljon vanhuksia, sairaita, vammaisia, viimeisillään raskaana olevia ja muita, jotka eivät ole päässeet lähtemään. Rahallisen avun antaminen Ukrainassa toimiville järjestöille on Saarikosken mukaan parasta, mitä yksittäinen ihminen voi tässä tilanteessa tehdä ukrainalaisten hyväksi.

Meidän kaikkien yhteinen YLEmme lähettää tällä hetkellä viikonloppuisin uutisia vain harvakseltaan. Sunnuntaiaamujen televisiouutiset loppuivat viime vuoden alussa, samoin Ylen aamun lauantailähetys. Sunnuntaiaamuisin televisio lähettää luontodokumentteja ja keskusteluohjelmia, joiden sijaan YLE voisi hoitaa perustehtäväänsä; välittää uutisia. YLEssä asia nähdään niin, että "verkko, radio, teksti-TV ja TV:n uutisrulla takaavat hyvän uutispalvelun myös sunnuntaiaamuisin".

YLE on kertonut panostavansa entistä enemmän arkiaamujen sisältöön, mitä ei kyllä ole huomannut, kun kolmen tunnin aamulähetyksen aikana lähetetään samoja haastatteluja ja ohjelmapätkiä useaan kertaan. Viikonloppujen lisäksi aamulähetykset ovat ajoittain tauolla, viimeksi joulun aikaan. Amerikassa totuttiin siihen, että uutis- ja ajankohtaislähetyksiä pystyi seuraamaan joka päivä vuorokauden ympäri ja useammaltakin kanavalta. Nytkin tuntuisi tärkeältä, että sodan tilanteen kehittymistä voisi seurata tiiviimmin.