Tänään tutustuimme taas yhteen meille uuteen matkailukohteeseen Sipoossa. Söderkullassa viiden kilometrin päässä meiltä on Joensuun Tila, jonka ilmoituksia olemme tänä kesänä nähneet usein muun muassa Sipoon Sanomissa. Aikaisemmin emme kuitenkaan ole siellä käyneet. Nyt ajoimme paikalle, jossa tilan isäntä Martti Virtanen kertoi meille tilan tarjoamista palveluista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Hän halusi myös esitellä tilan päärakennuksen, jonne on rakenteilla majoitustiloja. Kävellessämme rannassa alkoi aivan yllättäen kuulua kovaäänista lintujen ääntelyä ja läheiseltä pellolta nousi lentoon satoja hanhia. Näky oli suorastaan juhlava, niin paljon hanhia oli samanaikaisesti ilmassa.

WP_20150822_003.jpg

Café Sibbe ja torikojuja Joensuun Tilan rannassa.

Skräddarbyn kartano, jonka nobelisti ja tutkija Artturi Ilmari Virtanen osti 1940-luvulla ja nimesi Joensuun Tilaksi, on rakennettu vuonna 1750. A. I. Virtanen sai kemian nobelpalkinnon vuonna 1945 kehittämästään eläinten rehun säilöntämenetelmästä (AIV-rehu). Joensuun Tilan nykyinen isäntä Martti Virtanen on A. I. Virtasen pojanpoika.

WP_20150822_016.jpg

Joensuun Tilan päärakennus vuodelta 1750.

Joensuun Tilalle on laadittu pitkän aikavälin suunnitelma, jonka mukaan tilasta kehitetään täyden palvelun matkailukeskusta. Tilalla on tänä kesänä jo tarjolla muun muassa asumispalveluja ja matkailuvaunualue, kahvila ja venesatama. Tämän vuoden puolella valmistuu vielä tilan päärakennukseen kahdeksan huoneen Bed and Breakfast -majoitustilat. Tilan aitoissa voidaan järjestää erilaisia perhe- ja muita juhlia kesäaikaan. Tänä kesänä venesatamassa on lauantaisin järjestetty kesätori ja viikinkiaiheisia opastettuja retkiä. Lauantai-iltaisin Café Sibbessä on esitetty elävää musiikkia. Tilan johtoajatuksena on ”tarjota asiakkaille helpompaa ja hauskempaa vapaa-aikaa!”.

Torstain Östnyland-lehdessä oli koko aukeaman juttu Joensuun tilasta ja sen kehittämissuunnitelmista. Tila on hyvällä paikalla suurin piirtein Porvoon ja Helsingin puolivälissä, ja Sipoonlahden moottoritieliittymä nopeuttaa matkaa tilalle molemmista suunnista.

Vanhan tarinan mukaan viikinkiveljekset Helsing, Sibbe ja Borg nousivat aikoinaan Suomenlahden rannikolle ja rakensivat kolme linnoitusta – yhden Helsingin Vartiokylään, toinen oli Sibbesborgina tunnettu linnoitus Sipoonlahdella olevalla saarella ja kolmas rakennettiin Porvoon Linnamäelle. Tästä olisivat Helsinki, Sipoo ja Porvoo saaneet nimensä. Sibbesborgin rauniot ovat yhä olemassa, mutta Sipoon historian kirjoittanut dosentti Christer Kuvaja kertoo, että Sibbesborg onkin rakennettu vasta 1300-luvun loppupuolella ja että se liittyy Ruotsin hallintoon Suomessa eikä siis ole viikinkiaikainen kuten aikaisemmin on luultu.

Rianan eilen ollutta syntymäpäivää juhlittiin tänään Porvoossa. Tarjolla oli muun muassa herkullisia lohivoileipiä, joiden lohi oli Jarkon kylmäsavustamaa. Oli myös kinuskileivoksia, prinsessakakkua ja muita herkkuja. Sää oli ihanteellinen ulkona istuskeluun; lähes tuuleton ja aurinkoinen.

WP_20150822_028.jpg

Antti harrastaa kulttuuria.

Kansallisoopperan syyskausi käynnistyi tänään baletilla Kaunotar ja hirviö, johon olimme saaneet hankituksi liput puoleen hintaan. Esitys oli vaikuttava, lavasteet olivat hienot ja koreografia kaunis; välillä vauhdikas ja välillä herkkä. Esiintyjiä oli kymmeniä, joten nähtävää oli runsaasti. Esityksen lopuksi baletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve tuli näyttämölle kukittamaan viisi vuotta Kansallisbaletissa tanssineen ja nyt tähtitanssijaksi nimetyn Michal Krčmářin, joka esitti Kaunotar ja hirviö -baletissa kuningas Alexanderia ja hirviötä.

Yleisurheilun MM-kisatkin ovat alkaneet Pekingissä. Osa televisiolähetyksistä tulee aikaeron takia yöllä, mutta niin innostunut en kisoista ole, että ryhtyisin katsomaan yölähetyksiä. Riittää, kun katsoo aamulla koosteen yön tapahtumista.